Politiek

Poetin, Rusland, Oekraïne: wat u beslist moet lezen voordat WWIII uitbreekt

08-02-2015 16:32

Staat Europa op de rand van een oorlog met Rusland? Wordt dat de gevreesde Derde Wereldoorlog? Het zou zomaar kunnen. Maar hoe heeft het zover kunnen komen? En wat hebben we over het hoofd gezien? Wie is Poetin eigenlijk? En hoe kijken miljoenen Russen tegen de EU, Europa en de NAVO aan? 

Wie wil begrijpen waarom de diplomatie steeds meer lijkt te falen en Poetin aanstuurt op een oorlog met Europa doet er goed aan journalist Wierd Duk te volgen. In tegenstelling tot veel Rusland-kenners beziet hij de crisis in Oekraïne en de dreiging van Rusland niet door een ‘Westen is goed, Rusland fout’-zwartwitbril, waarin de EU de eeuwige grote witte verdediger van vrede en recht is en Rusland de grote zwarte tiran die lak heeft aan mensenrechten en democratie.

Wierd Duk stelt zich op als objectief commentator en analyticus en waarschuwt ons arrogante westerlingen: Poetin is geen despotische gek zonder draagvlak onder de Russische bevolking die zonder enige provocatie uit het Westen ineens besluit landje-pik te spelen. Integendeel. Poetin is een serieuze macht om rekening mee te houden, met vele tientallen miljoenen aanhangers, een macht die het Westen al vaak genoeg heeft gewaarschuwd.

Of, zoals Wierd Duk het zelf schrijft: “Wie de afgelopen jaren enigszins heeft opgelet en de geluiden uit Moskou heeft opgevangen en verstaan, weet inmiddels wat dit betekent. Het Westen dreigt met open ogen een oorlog met Rusland in te wandelen. En niemand kan zeggen dat Vladimir Poetin niet heeft gewaarschuwd.”

Bindende leestip dus. Kun je nooit zeggen dat je van niks wist als die Derde Wereldoorlog uitbreekt.

Lees van Wierd Duk:

Oekraïne en Rusland: hoe het Westen een oorlog dreigt in te wandelen -‘Aan onze vanzelfsprekende vrijheid komt mogelijk een einde’

In Poetins brein: de Krim is de eerste slag – Russische leider wil een nieuwe wereldorde

Westen moet Poetins zorg over ‘neo-nazi coup’ in Kiev serieus nemen Extreem-rechts is prominent in Oekraine (Plus: video)

Volg Wierd Duk ook via TPO Magazine. En lees zijn in 2014 verschenen boeken: Merkel, koningin van Europa en natuurlijk Poetin: straatvechter bedreigt wereldorde.

 

wierdduk
3f028c6e863edba2733b221970a9656bx200