Haagse grabbelton

Reinier van Zutphen benoemd tot Nationale Ombudsman

03-02-2015 16:50

Reinier van Zuthpen wordt de nieuwe Nationale ombudsman. Zoals gebruikelijk stemde de Tweede Kamer met stembriefjes over de benoeming. Niet alle Kamerleden houden zich aan de afspraak een voor of tegen uit te spreken op het ditmaal oranje stembriefje. Van Zutphen kreeg 129 stemmen, het minimum is 68. Er zaten vijf grappenmakers tussen de Kamerleden: de vorige kandidaat Guido van Woerkom kreeg twee stemmen, Ton Elias evenals Geert Wilders één. Eén Kamerlid schreef op zijn stembriefje de naam van Frits Bom.

De Tweede Kamer was al enige tijd op zoek naar een nieuwe ombudsman. De benoeming van de vorige ombudsman, Guido van Woerkom, liep spaak. De voormalige hoofddirecteur van de ANWB raakte in opspraak vanwege eerdere negatieve uitlatingen over Marokkanen. Vlak daarna brak een storm van kritiek los toen bleek dat hij een vertrekbonus zou ontvangen bij de ANWB. Daarop begon de Kamer een nieuwe procedure. Van Zutphen was president van het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Voor die tijd was hij onder meer voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak.

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.