PGB budgethouders zijn het zat om voor fraudeur te worden uitgemaakt en slaan #pgbalarm op Twitter

02-02-2015 16:00

Het hele weekend was #pgbalarm trending op twitter. Budgethouders zijn het zat om als criminelen te worden afgeschilderd en zorgverleners willen hun salaris. Sinds 1 januari verzorgt de Sociale Verzekeringsbank de betalingen van het Persoonsgebonden Budget. Waar voorheen de budgethouder het geld op de rekening kreeg gestort en de betalingen deed, stuurt de budgethouder nu de factuur naar de SVB en die betaalt de zorgverleners uit. 

Tenminste, dat was het plan. Zo’n 15.000 hardwerkende Nederlanders moeten echter nog even wachten op hun centen want de SVB kan het allemaal niet meer aan. Stapels zorgovereenkomsten op papier worden handmatig ingescand en wat digitaal is binnengekomen moet eerst worden uitgeprint om daarna weer te worden ingescand. En, zoals het vaak gaat, er raken papieren zoek, formulieren kloppen niet, sites gaan plat, klanten gaan massaal bellen, etcetera. Dit is allemaal om ‘fraude te voorkomen’.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind dat fraude hard moet worden aangepakt maar deze hele operatie kost de belastingbetaler 45 miljoen euro voor de inrichting en structureel 27 miljoen per jaar. Afgezien van de huidige schadepost

In het laatste onderzoek kunnen we lezen dat bij 30.000 huisbezoeken, 2100 verdachte gevallen van mogelijke pgb-fraude zijn gevonden. Het fraudebedragligt rond de 14 miljoen. In driekwart van de gevallen ging het om zogenaamde PGB-bureautjes. Dat wil dus zeggen dat 39 van de 40 budgethouders een keurige en correcte verantwoording hebben afgelegd. Precies zoals het hoort.

De budgethouders zijn het dan ook zat om afgeschilderd te worden als fraudeurs. Zij willen niets liever dan goede zorg voor hun dierbaren. De afgelopen jaren zijn ze vooral bezig geweest met de veranderende wetten, bezuinigingen en verantwoordingen. Ze willen rust en waardering. En de zorgverleners willen het geld waar ze voor gewerkt hebben.

De ophef op Twitter heeft er in ieder geval toe geleid dat er een debat komt over de chaos bij de SVB. Hopelijk blijft het niet bij praten, maar wordt het nu opgelost.

 

Christiaan Kwint is zorgvader van een meervoudig gehandicapt kind.