Politiek

Mensen met een mening – maandageditie

02-02-2015 19:21

“U bent van D66 of u heeft de stellingen niet goed begrepen.”

De PVV in Utrecht heeft een eigen kieswijzer gemaakt. Wie overwegend neutraal antwoordt, krijgt bovenstaande zin als uitslag. Een geintje, zo vertelt lijsttrekker René Dercksen aan RTV Utrecht.

 

GeenStijls Pritt en PowNeds Jan Roos lijken weinig op te hebben met Marianne Zwagerman.

 

“Zojuist werd bekend dat de seinen en wissels weer bediend kunnen worden. Er ontstaat nu een logistieke puzzel om het treinverkeer weer op gang te brengen.”

De Nederlandse Spoorwegen, omstreeks 9:10. Na 16:00, bijna 7 uur later, meldt men dan dat het treinverkeer nu toch echt ‘gefaseerd’ wordt opgestart.

 

“Ik kreeg ‘s avonds plotseling last van metaalachtig oorsuizen – het klonk of ik twee conservenblikken om mijn oren had. Het hield na enige tijd weer op maar toen ik de volgende dag weer op de redactie kwam, kwam het weer terug. Inmiddels heb ik nergens last meer van maar je voelt je even niet meer op je gemak op je oude werkplek. Ik was niet de enige die daar last van had, collega’s hadden het ook.”

De dreiging van Tarik Zahzah heeft er flink ingehakt in het NOS-gebouw, zo vertelt NOSop3-presentator Mustafa Marghadi. Hij hield er zelfs enige tijd fysieke klachten aan over.

 

“Je kunt de feiten erbij nemen, het was een jongen met een neppistool en niemand is echt in gevaar geweest. Uiteindelijk viel het dus mee, maar op het moment zelf weet je dat niet. Dan moet je simpele keuzes maken die hele erge gevolgen kunnen hebben. Als je de hoek omgaat kan het klaar zijn, dat is de realiteit van dat moment en dat is de klap die je als persoon krijgt. Die dreun werkt nog wel na, maar het helpt dat we er met elkaar veel over praten.”

Nogmaals Marghadi.

 

“Het is geen betaalde baan. Ik krijg alleen een onkostenvergoeding. Mijn ouders wonen nog in Suriname, dus ik eet lekker bij mijn moeder.”

Dean Gorré is de nieuwe bondscoach van Suriname. De voormalig Ajacied doet het vooral uit liefde voor Suriname en schuift ‘s avonds lekker aan in het ouderlijk huis.

 

“Ik respecteer dat Bas Heijne misschien tot een andere afweging was gekomen over het filmpje. Dat kan. Ik heb ervoor gekozen Nederland te laten zien wat net was gebeurd. Dit was wat het was, geachte kijker, wat de nationale televisie heeft lamgelegd. Zonder daar iets aan af of bij te doen. Informeren is mijn journalistieke en publieke taak. Over de maatvoering wil ik het achteraf best hebben. Maar ik respecteer niet dat twee dagen na het gebeuren een column wordt gepubliceerd die zo’n onrecht doet aan de feitelijke situatie en de potentiële risico’s van het moment.
Het gaat me daarbij niet eens zozeer om mezelf. In deze functie weet je dat je zo nu en dan onder een vergrootglas ligt. Het gaat me om al die collega’s die daar buiten in de sneeuw stonden met hun twijfel en hun angst of iedereen veilig was, en om hun naasten die buitengewoon ongerust thuis zaten. Dat wordt met deze column niet alleen ontkend en maar vooral achteloos terzijde geschoven.”

In tegenstelling tot wat Bas Heijne schreef, was het echt nog niet veilig toen we het filmpje van de arrestatie uitzonden, aldus NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff in NRC Handelsblad.