Achtergrond

Gemeente Leerdam worstelt met komst asielzoekerscentrum

02-02-2015 16:06

De gemeente Leerdam stelt harde eisen aan de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum. Komende week zullen de gemeente en het COA voor het eerst om de tafel gaan om te praten over de huisvesting van 200 tot 350 asielzoekers. “Het kan maar zo zijn dat we in vijf minuten zijn uitgesproken”, zegt burgemeester Rinus Houtman (SGP) tegen ThePostOnline.

Aantal, termijn, samenstelling

Afgelopen vrijdag verstuurde Houtman een brief (pdf) naar de inwoners van Leerdam om hen bij te praten over de mogelijke komst van een azc. Daarin formuleerde hij elf punten (pdf) die zijn speciale aandacht krijgen tijdens de onderhandelingen met het COA.

Zitten daar absolute breekpunten tussen? “Alle elf de punten zijn zorgvuldig gekozen, maar het aantal asielzoekers, de termijn en de samenstelling zijn voor ons keiharde eisen. Als dat onbespreekbaar blijkt, dan kan het maar zo zijn dat we in vijf minuten zijn uitgesproken.”

‘Alle elf de punten zijn zorgvuldig gekozen, maar het aantal asielzoekers, de termijn en de samenstelling zijn voor ons keiharde eisen. Als dat onbespreekbaar blijkt, dan kan het maar zo zijn dat we in vijf minuten zijn uitgesproken’

Het COA ziet ruimte voor 350 asielzoekers in het voormalig Koningin Emmahuis. Het gebouw staat leeg, omdat het niet meer aan de voorwaarden voldeed om 106 bejaarden op te vangen. Houtman wil maximaal 200 asielzoekers opvangen voor een periode van maximaal vijf jaar. Ook wil hij zeggenschap in de samenstelling van het azc en wenst hij enkel gezinnen op te vangen.

Zorgen

“We zijn door het COA benaderd en willen onze verantwoordelijkheid nemen voor de opvang van mensen die dat hard nodig hebben. Vervolgens hebben we bij verschillende bedrijven en inwoners van onze gemeente gepeild hoe men daar tegenaan kijkt. Een groot gedeelte van hen maakt zich zorgen, bijvoorbeeld over hun veiligheid en de waarde van hun huis”, zo zegt Houtman.

Hangjongeren vs. asielzoekers

Eén van de mensen die zich zorgen maakt, is Willem van Iperen. Hij stelde samen met twee andere “bezorgde oude mannen” een risicoanalyse (pdf) op en zond deze naar de gemeente. Aandachtspunten in de analyse zijn onder meer veiligheid, waardedaling van huizen, onenigheid tussen hangjongeren en asielzoekers, de kwaliteit van onderwijs, de gevolgen van een eventuele epidemie én undercover vreemdelingen gestuurd door IS. Daarnaast hekelen Van Iperen en consorten de manier waarop de gemeente met de inwoners communiceert.

 

‘Aandachtspunten in de analyse zijn onder meer veiligheid, waardedaling van huizen, onenigheid tussen hangjongeren en asielzoekers, de kwaliteit van onderwijs, de gevolgen van een eventuele epidemie én undercover vreemdelingen gestuurd door IS’

 
Van Iperen stelt dat het merendeel van de asielzoekers in Europa geen hulp nodig heeft, maar “gelukszoeker” is. Een bijkomend probleem is volgens hem het feit dat het mogelijke asielzoekerscentrum in een pand komt nabij een zorginstelling en de ASVZ. “Hoe gaat dat wanneer deze mensen oog in oog met asielzoekers komen te staan?”

Reactie COA

Het COA wil niet vooruitlopen op de gesprekken met de gemeente Leerdam. Woordvoerder Jan-Willem Anholts zegt in algemene zin dat het COA geen toezegging kan doen over de samenstelling van een groep asielzoekers, simpelweg omdat niemand weet welke mensen wanneer naar Nederland komen. Daarmee herhaalt Anholts wat een COA-medewerker eerder al zei tijdens een bijeenkomst met de gemeente en bezorgde inwoners.

Reactie ASVZ

Jelle Wenninger zegt in een reactie tegen ThePostOnline dat de ASVZ neutraal is inzake de komst van het asielzoekerscentrum. “Een azc is net als wij dat zijn een maatschappelijke instelling. Wij zijn daar niet op voorhand voor of tegen. We zijn momenteel met de gemeente in gesprek en laten ons informeren over de voortgang.”