Politiek

Rutte in de bres voor Opstelten: ‘Hij is een piepjonge zeventiger’

28-01-2015 15:01

Met update – Er is ‘geen sprake van’ dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) na de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart aftreedt en het stokje overdraagt aan een partijgenoot. Premier Mark Rutte zei dat woensdag tegen het ANP naar aanleiding van berichtgeving in de Telegraaf. Rutte voorafgaand aan een VVD-bijeenkomst in Aalsmeer:

 

“Hij is veruit de jongste minister in het kabinet. Als hij op vrijdag de ministerraad binnenloopt, dan daalt de leeftijd. Leeftijd zegt steeds minder. Je hebt stokoude dertigers en piepjonge zeventigers. Ivo Opstelten is typisch zo’n voorbeeld van een piepjonge zeventiger.”

 

‘Uiteraard blijf ik aan’

Opstelten wordt zaterdag 71. Al langer doet het gerucht de ronde dat hij voor het einde van dit kabinet aftreedt. Opstelten zei woensdagmiddag zelf ook dat hij ‘uiteraard’ zal blijven. “Ik ga door, natuurlijk, ik ben bezig met àl die dossiers”, aldus de bewindsman. Hij gaf tegelijk aan geen tijd te hebben om aan iets anders te denken.

Verhouding met Teeven goed

Hij werkt ook prima samen met zijn staatssecretaris Fred Teeven, zei hij, van wie wel wordt beweerd dat deze het graag van hem over zou nemen. “We zijn echt een koppel.” Daarbij is iedereen gebaat bij ‘consistentie en continuïteit’, aldus Opstelten. Hij geniet nog steeds van zijn werk: “Het is een prachtig departement. Zeker met de politie erbij. We boeken ook successen.”

Opstelten grapte dat hij slechts één moment met spanning tegemoet ziet en dat is in het vermoedelijke verkiezingsjaar 2017. “Belt Mark dan, of belt-ie niet?”

Update 15.12 – Bijzondere beelden van RTL Nieuws: Opstelten doet op de roltrap naar de Tweede Kamer zijn eigen pep-talk: “Power, power, power”, zegt hij tegen zichzelf terwijl hij recht in de camera kijkt.

Lees ook

Telegraaf – VVD-strijd om roer Justitie