Opinie

Bonusquote: dit is de Nederlandse vmbo-jeugd

15-01-2015 10:11

“Dan zijn er ineens heel veel vingers. Iedereen weet wel een voorbeeld te noemen van die keer dat ze zich gediscrimineerd voelden. Er volgt een klassengesprek. De leerlingen hebben het over Wilders, ze vinden dat hij dood moet. ‘Denkt u dat als hij aan de macht komt dat wij dan terug moeten naar Marokko?’ vraagt een stil meisje met een hoofddoek. Ik vertel de leerlingen dat we in de eerste plaats allemaal Nederlander zijn en dat er daarom helemaal niemand terug hoeft naar Marokko. De sfeer in de klas wordt gemoedelijk en ik leg uit dat, hoewel het belachelijk is, mensen nu eenmaal altijd vooroordelen over elkaar hebben. Ik benadruk dat geweld en doodslag in elk geval nooit iets oplossen.

‘Het zijn eigenlijk gewoon twee gestoorde gekken, die toevallig moslim zijn,’ besluit ik standvastig.
De klas kijkt me aanvankelijk wazig aan en barst daarna los: ‘Hoezo die mensen hebben er toch zelf om gevraagd? Ze waren gewaarschuwd, maar ze gingen door, dus het is hun eigen schuld dat ze dood zijn!’

Hier had ik totaal niet op gerekend: best wel dom van mij.
‘Kijk mevrouw, jullie mogen wel alles over onze profeet zeggen maar als ik bijvoorbeeld –sorry dat ik het zeg- op televisie zou zeggen dat Beatrix een hoer is, dan moet ik naar de gevangenis!’ Ik denk even kort aan Beatrix en wijlen Claus en vraag me af hoe die leerling bij dit voorbeeld komt. De meeste leerlingen roepen vervolgens dat eigenlijk alles de schuld van de joden is.

‘Ik ga zeker naar Syrië als ik achttien ben, zeker weten! Jihad is echt vet!’ schreeuwt Mohammed. Sommige leerlingen geven hem om die reden een boks. Dan roep ik iedereen tot de orde.
Ik vertel de klas over vrijheid van meningsuiting en hoe belangrijk dat is.”

Veerle van der Loo (24) was afgestudeerd politicoloog en ineens had ze het: ze werd idealist. Dus werd ze vmbo-lerares om de wereld te verbeteren bij de oorsprong, de jeugd, barstensvol kansen. Allemaal leuk en aardig totdat ze aan de veelal allochtone leerlingen moest uitleggen dat je niet zomaar cartoonisten kunt doodschieten omdat ze de Profeet hebben beledigd, dat je Geert Wilders ook niet zomaar dood mag maken en dat naar Syrië gaan om te strijden geen verstandige carrierekeuze is en nee het is niet allemaal de schuld van de Joden of het racisme. Idealiste Van der Loo beschreef haar ervaringen met de realiteit vervolgens op een weblog en dat trok weer de aandacht van onze minster van onderwijs die er gelijk geschokt op uit trok om thee te gaan drinken met Van der Loo. Eindzin: iets met jeugd en de toekomst hebben.