Politiek

Aanhouding na debat Israëlvrije VU

14-01-2015 08:44

Na een omstreden debat over een Israëlvrije Vrije Universiteit in Amsterdam, is een man gearresteerd. Hij zou een andere aanwezige met de dood bedreigd hebben. Volgens de politie is er aangifte gedaan.

De organisatie van het debat, de studentenactiegroep Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina (SRP), stelt tegen het Parool het incident niet te hebben meegekregen.

“Het is ons ontgaan,” zegt organisator Sarah van de SRP, die vanwege alle ophef liever niet haar achternaam noemt. “De meeste mensen waren al naar huis. Ik weet niet wat de aanleiding is geweest.”

Ophef

De SRP pleit onder meer voor een verbreken van alle academische banden met Israël, en ‘een Vrije Universiteit die 100% vrij is van connecties met het Israëlisch Apartheidssysteem’. Er ontstond de afgelopen dagen veel ophef toen een bezoeker van de Facebookpagina van de SRP opriep tot een ‘jodenvrije VU’.

De VU besloot hierop dat het debat niet in de beschikbaar gestelde ruimte mocht plaatsvinden. De VU distantieert zich expliciet van de standpunten van de SRP.

Uiteindelijk vond het debat plaats in het Nelson Mandela Centrum aan het Weteringplantsoen. Op de arrestatie na verliep het rustig.