Politiek

GroenLinks-jongeren Amsterdam ‘geschokt’ over ‘Jojanneke in de prostitutie’

07-01-2015 18:32

Met update – Persbericht van de Amsterdamse afdeling van DWARS, de politieke jongerenorganisatie van GroenLinks. Voorzitter Lyle Muns – zelf  prostitué – noemt EO-presentatrice Jojanneke van den Berge een ‘EO-moraalridder’. In haar programma Jojanneke in de prostitutie is te zien hoe Van den Berge twee jaar lang onderdook in de wereld van prostituees en mensenhandelaars. Volgens Muns ‘sleep ze gisteren in haar nieuwe programma de messen tegen de Wallen’. DWARS Amsterdam is nu naar eigen zeggen ‘geschokt over de vooringenomen en stigmatiserende toon van de uitzending’.

“Wat een goede reportage had kunnen zijn is een eenzijdig beeld van sekswerk geworden. Mannelijke sekswerkers bestaan blijkbaar niet en voor de rest is het werk alleen maar slecht en vies.”, zegt voorzitter Lyle Muns die tevens zelf prostitué is.

Volgens de presentatrice in Het Parool zegt geen vrouw zelf: “Goh, ik ga even lekker de prostitutie in”. “Ook niemand zegt: ‘Ik ga even lekker de billen van oudjes vegen’. Is verpleegkunde dan plots een oneerbiedige sector?”, vraagt Muns zich af. “Natuurlijk zijn er nog altijd te veel misstanden. Die moeten hard aangepakt worden, maar ook zoveel vrouwen en instanties in Amsterdam hebben positieve ervaringen met sekswerk.”

DWARS Amsterdam vindt het daarom belangrijk dat hun verhaal verteld wordt.  Tot slot vindt de jongerenorganisatie dat de EO-aanval op de legalisering van prostitutie gebaseerd is op foute voorwendsels. “Als je prostitutie uit de grijze zone haalt wordt alles zichtbaar. Wat je dan ziet is niet altijd leuk, maar je kunt tenminste wel ingrijpen. In landen waar alles gecriminaliseerd is, heb je die middelen niet. Denken dat als je prostitutie verbiedt plots alle misstanden weg zijn is dus niet alleen naïef, maar ook gevaarlijk” sluit Muns af.

Waarvan akte.

Update zaterdag 10 januari 17.55 – Een reactie van Van den Berge:

Het gehele interview met Van den Berge leest u hier.