Haagse grabbelton

Norbert Klein richt ‘Vrijzinnige Partij’ op

09-12-2014 13:15

Met update – De nieuwe politieke partij, opgericht door onafhankelijk Tweede Kamerlid Norbert Klein, gaat de Vrijzinnige Partij heten. De Kiesraad is op 8 december 2014 akkoord gegaan met deze naam. Klein schrijft in een persbericht: “De Vrijzinnige Partij staat voor onafhankelijke creatieve mensen die betrokken zijn bij een vrije en sociale samenleving”.

De Vrijzinnige Partij gaat uit van een ‘positieve vrijzinnige levenshouding bij vrij denkende onafhankelijke mensen, die vanuit eigen kracht zelf het leven zin geven en actief deelnemen aan de samenleving’. De Vrijzinnige Partij is er voor alle generaties stelt Klein: “We gaan uit van wat generaties met elkaar verbindt.” Centrale uitgangspunten zijn respect, verbondenheid, onafhankelijkheid en perspectief.

Provinciale Statenverkiezingen

Voor de komende periode is het doel het werven van leden. De Vrijzinnige Partij streeft naar deelname aan de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2015. Een eerste ledenbijeenkomst staat voor januari gepland.

Versplintering

Klein brak enkel maanden terug met 50PLUS, na een conflict met zijn fractiegenote Martine Baay. Die heeft inmiddels tijdelijk de Kamer verlaten wegens ziekte en wordt vervangen door Henk Krol, die eerder de fractie verliet omdat hij in opspraak was geraakt. Met de jongste afsplitsing van de ex-PvdA’ers Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk is er opnieuw sprake van een verdere versplintering in de Tweede Kamer. Na de verkiezingen in september 2012 kwamen elf partijen in de Tweede Kamer. Door ruzies braken sindsdien zes Kamerleden met hun partij om als eigen fractie verder te gaan. Met Kuzu en Öztürk als nieuwe groep – de naam is nog niet bekend – komt het aantal fracties dus op vijftien.

Update 13.59 – Life imitates art. De VPRO zendt vanaf maandag 12 januari de serie De Fractie uit, een productie van Femke Halsema en Gijs Van de Westelaken. Deze draait om een fictieve Kamerfractie met fictieve Kamerleden. Maar ze maken in de serie wel deel uit van de politieke werkelijkheid: het kabinet in de serie is het huidige kabinet Rutte en de overige politici en partijen in de serie zijn wie ze zijn en heten zoals ze heten. Maar hoe heet deze fictieve fractie? De Vrijzinnige Partij Nederland!

Lees ook

Opinie – Terecht dat Norbert Klein zijn zetel niet opgeeft

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.