Politiek

Teruglezen: Kuzu en Öztürk uit PvdA-fractie gezet

13-11-2014 22:11

Met updates – Crisis bij de PvdA-fractie. Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk zijn uit de fractie gezet. Ze vinden dat vicepremier Lodewijk Asscher zich te kritisch opstelt tegenover Turkse organisaties als Milli Görüs. Onduidelijk is nog of ze hun zetels inleveren of op eigen titel doorgaan. Als de twee hun zetels niet afstaan houden VVD en PvdA toch een meerderheid in de Tweede Kamer: van 79 naar 77 zetels. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch nam woensdag scherp afstand van zijn fractiegenoten. De twee beschuldigden in het AD minister Asscher van ‘uitsluitingspolitiek’. De updates van donderdagavond vindt u hier onder.

Update 23.59 – Adviseur Religieuze Zaken van de Turkse ambassade in Den Haag feliciteert Kuzu en Öztürk met hun ‘eerlijk een moedige opstelling’.

Update 23.10 – Kuzu en Öztürk trekken ook één lijn als het om Twitter gaat.

Update 22.43 – Kuzu en Öztürk reageren: ze zeggen dat de partijtop hen ‘monddood’ wilde maken.

“Het is een dieptepunt in de Nederlandse sociaaldemocratie dat gekozen Kamerleden een verklaring moeten ondertekenen die hen monddood moet maken. Dat zullen we niet accepteren.”

Volgens de twee is het debat over integratie ‘verhard, verruwd en verrechtst’. Het lijkt erop dat Kuzu en Öztürk in de Tweede Kamer willen blijven, hoewel ze dat nog niet expliciet zeiden. Kuzu zei dat hij het debat over integratie ‘tot op de laatste snik’ wil blijven voeren. Update 22.37 – Voorzitter van de Jonge Socialisten – de politieke jongerenorganisatie van de PvdA – Bart van Bruggen vind het niet erg dat de twee opstappen.

Update 22.29 – PvdA-Kamerlid Mei Li Vos bestrijdt de lezing van Samsom: volgens haar zijn de twee ‘zelf opgestapt’.’

Update 22.21 – De twee zijn uit de fractie gezet. Dat meldt partijleider Diederik Samsom aan het ANP. De hele fractie heeft een klemmend beroep op hen gedaan om de fractielijn op het gebied van integratie te steunen en vertrouwen uit te spreken in vicepremier Asscher. Volgens Samsom konden ze dat niet.

“En daarmee scheiden onze wegen.”

Dat is opmerkelijk want eerder op de dag zei Samsom dat er niet zoveel aan de hand was en dat de uitspraken volgens hem te zwaar aangezet in de krant zijn gekomen.

Lees ook

Jalta – Turkse lobby verzet zich tegen onderzoek Asscher

Dit bericht wordt aangevuld