Politiek

D66-jeugd: Legaliseren moet XTC-doden voorkomen

21-10-2014 16:42

De Jonge Democraten roepen hun moederpartij om de barricades op te gaan voor legalisering en regulering van XTC. Volgens de jongerenorganisatie dient XTC uit het illegale circuit gehaald te worden. “Alleen zo kunnen tragische incidenten als afgelopen weekend, waarbij drie jongeren overleden na het gebruik van drugs tijdens het Amsterdam Dance Event, in de toekomst voorkomen worden.” De Amsterdamse JOVD wil dat drugs weer getest kunnen worden op feesten.

Alleen testen van pillen levert niet genoeg op

D66 bepleit dat jongeren de mogelijkheid moeten hebben om op festivals hun drugs op kwaliteit te laten testen. Hoewel de Jonge Democraten dit voorstel zien als een kleine stap in de juiste richting, vrezen ze dat het zonder legalisering weinig zoden aan de dijk zet.JD-voorzitter Dirkjan Tijs:

“Zolang XTC niet gelegaliseerd is levert het testen te weinig op. Om controles te ontwijken hebben mensen vaak thuis al een pil op. Daarnaast durven veel gebruikers hun XTC niet openlijk op een festival te laten testen, uit angst dat ze gepakt worden.”

Legalisering en regulering enige oplossing

De Jonge Democraten zien legalisering van XTC als enige mogelijkheid om het aantal drugsdoden op festivals terug te dringen. Tijs:

“Zo kan de samenstelling streng gereguleerd en gecontroleerd worden, waardoor levensgevaarlijke situaties door vervuilde drugs verleden tijd worden. Daarnaast kunnen gebruikers dan beter voorgelicht worden over de risico’s.”

D66, toon nu eindelijk eens lef

De voorzitter van de Jonge Democraten snapt dan ook niet waarom D66 weigert te pleiten voor legalisering van XTC. “Het D66-congres heeft zich al eerder voor legalisering en regulering uitgesproken, maar de Tweede Kamerfractie lijkt het niet aan te durven. Laten we er samen voor strijden dat de drug nu eindelijk uit het illegale circuit wordt bevrijd. Alleen op die manier valt er een vuist te maken tegen de troep die in sommige XTC-pillen zit.” Dit voorjaar kwamen de Jonge Democraten al eens in het nieuws toen zij zogenaamde ‘placebo-pillen’ uitdeelden op festivals in het land.

JOVD: testen terug

Naar de mening van de JOVD is het een illusie dat het gebruik van drugs op dancefeesten en in het uitgaansleven volledig verdwijnt. De Amsterdamse JOVD is van mening dat het beter is om de risico’s van het gebruik zo veel mogelijk terug te dringen door voorlichting, maar ook door het bieden van de mogelijkheid om pillen te laten testen op de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen. Volgens de jonge liberalen rijmt het huidige beleid, waar er geen drugstesten mogen worden uitgevoerd op feesten, totaal niet met de werkelijkheid.

Lees ook

Derde dode bij Amsterdam Dance Event