Ondemocratisch gedachtegoed bestrijd je niet met een verbod, burgemeester

16-10-2014 12:02

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan verbood vorige week een debat met Okay Pala, woordvoerder van Hizb-ut-Tahrir. De organisatie bepleit de oprichting van een kalifaat waar de Sharia heerst. Pala zou in jongerencentrum Argan in debat gaan met jongerenimam Yassine Elforkani. We zijn het met de burgemeester eens dat het gedachtegoed van Hizb-ut-Tahrir verwerpelijk is, maar dat is geen reden om een debat te verbieden. We hebben immers niet voor niets de vrijheid van meningsuiting in onze grondwet opgenomen.

Extremistische geluid faciliteren?

Van der Laan schreef in een brief aan de gemeenteraad dat het beleid van de gemeente de bescherming van burgers vooropstelt. Het openlijk uitdragen van een extremistische ideologie is volgens hem op zichzelf geen reden om Hizb-ut-Tahrir het zwijgen op te leggen. Het gaat hem erom dat jongerencentrum Argan, de organisator van het debat, door de gemeente wordt gesubsidieerd. De burgemeester stelt dat de gemeente daarmee indirect het extremistische geluid zou faciliteren. Argan is afhankelijk van zijn subsidie en moest het advies van de burgemeester dus wel opvolgen.

Onlangs was dezelfde Okay Pala te gast bij de Jonge Democraten Utrecht, een vereniging die eveneens subsidie ontvangt. Tijdens dit debat bleek dat een constructieve en vruchtbare discussie ook mogelijk is als daarin een ideologie wordt vertegenwoordigd die ver staat van onze eigen normen en waarden.

Toegang tot debat ontzeggen is stap te ver

Juist in deze tijd is het van belang dat extreme ideologieën openlijk en met inhoudelijke argumenten bestreden worden. Alleen op die manier kunnen we onverholen laten zien waarom het ondemocratische gedachtegoed verwerpelijk is en zo de aantrekkingskracht van Hizb-ut-Tahrir en gewelddadiger organisaties verminderen. Het advies van Van der Laan beperkt de mogelijkheid om een vrij debat te organiseren. De burgemeester is weliswaar verantwoordelijk voor de openbare orde in zijn stad, maar door bepaalde deelnemers de toegang tot een debat te ontzeggen, gaat hij een stap te ver.

Omdat wij op principiële gronden vinden dat een vrij debat moet kunnen plaatsvinden, hebben wij de heer Pala uitgenodigd om alsnog in debat te gaan. Dat zal gebeuren op donderdag 23 oktober in Amsterdam (houd voor meer informatie onze website in de gaten.

We betreuren dat het nodig is, maar wanneer de burgemeester ondemocratisch gedachtegoed bestrijdt met ondemocratische middelen, zijn wij genoodzaakt daar tegenin te gaan.

Bouke van Hilten is bestuurslid Jonge Democraten Utrecht en Jelle Ages bestuurslid Jonge Democraten Amsterdam