Politiek

Oorlog tegen ISIS: F-16’s volgende week in actie

02-10-2014 22:59

De Nederlandse F-16’s worden op z’n vroegst in de loop van volgende week actief boven Irak. Dat heeft premier Mark Rutte donderdagavond aangekondigd. De gevechtsvliegtuigen, die vanuit Jordanië opereren, zullen worden ingezet om doelen van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) te bombarderen, zoals commandoposten, voertuigen en installaties.

SP en Partij voor de Dieren tegen

Bijna alle partijen in de Tweede Kamer hebben donderdagavond officieel hun steun uitgesproken voor de Nederlandse militaire missie in Irak. Zes F-16-gevechtsvliegtuigen gaan in dat land doelen van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) bombarderen en militairen gaan hun Iraakse en Koerdische collega’s trainen. Alleen de SP en de Partij voor de Dieren zijn tegen de missie. Ze hebben samen 17 van de 150 Kamerzetels. Daarmee is er een zeer brede steun voor een missie waarbij veel geweld zal worden gebruikt en dat is ,,misschien wel historisch”, constateerde minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken eerder op de dag.

“Dit barbaarse kwaad moet gestopt worden”, stelde fractievoorzitter Halbe Zijlstra van de VVD. Maar volgens SP-leider Emile Roemer dreigt Nederland in een ‘wespennest’ te raken met de missie. Wel is hij voor luchtsteun op plaatsen waar genocide dreigt. D66-leider Alexander Pechtold wil dat het kabinet het initiatief neemt voor een internationale humanitaire top voor een betere opvang van vluchtelingen in de regio en een betere opvang in Europa.

Aan de operatie doen 380 Nederlanders mee (250 bij de F-16’s en 130 bij de trainingsteams). De gevechtsvliegtuigen gaan opereren vanuit Jordanië, waar al drie F-16’s zijn.

Het CDA, de PVV en de Groep Bontes/Van Klaveren vinden dat Nederlandse F-16’s ook in Syrië doelen van IS zouden moeten bestoken. Maar het kabinet wil dat niet, omdat daarvoor geen internationale juridische basis bestaat.

ANP