Politiek

Speelautomaten in Wallenpanden voorlopig behouden

10-09-2014 10:25

De Wallen moeten schoon en de speelautomaten moeten weg uit de roze buurt. Maar nog even niet. De Raad van State bepaalde maandag in een voorlopige voorziening dat de panden Molensteeg 1 en Oudezijds Achterburgwal 30 in Amsterdam de bestemming ‘speelautomatenhal’ behouden.

Daarmee geeft ’s lands hoogste rechtsorgaan de gemeente Amsterdam een flinke tik op de vingers. De sluiting van de speelhallen is inzet van een lang lopende juridische procedure.

Eigenaar Marcel Kaatee probeert al jaren te voorkomen dat zijn gokhallen van de Wallen verdwijnen, maar de gemeente wil niet wijken. De Raad van State vindt nu dat de gemeente onjuist heeft gehandeld met haar voornemen om de bestemming er morgen vanaf te halen.

Wet Bibob

De gemeente wilde verdwijning van de speelhallen doordrukken op grond van een leegstandsbepaling in het nieuwe bestemmingsplan voor postcodegebied 1012, het gebied waar de speelhallen zich bevinden. In de bepaling staat dat de gemeente het recht heeft om de exploitatiebestemming van een pand te halen als er één jaar lang geen activiteiten meer plaatsvinden die door gemeente als ongewenst worden beschouwd.

‘De roemruchte speelautomatenhallen werden in 2012 op grond van de Wet Bibob gesloten omdat Kaatee zich in 2003 heeft laten financieren door vastgoedondernemer Jan-Dirk Paarlberg. De gokpaleizen dienden als onderpand voor een lening.’

Na de gedwongen sluiting zocht en vond eigenaar Kaatee een nieuwe huurder, maar deze heeft nog steeds geen vergunning gekregen om de hallen te mogen exploiteren. Morgen zouden de hallen precies een jaar niet in gebruik zijn sinds het nieuwe bestemmingsplan 1012 van kracht is geworden.

Persona non grata

Daarmee zouden deze bekende speelhallen definitief van de Wallen zijn geweerd. Kaatee is verheugd dat zijn speelhallen behouden blijven.

“De gemeente heeft twee petten op; aan één kant wil men minder speelhallen, aan de andere kant moet de gemeente de vergunningaanvraag van de huurder voortvarend behandelen terwijl ze die speelhallen liever niet ziet terugkeren. Daar heeft de Raad van State nu een stokje voor gestoken. De bestemming blijft er voorlopig op omdat mijn belang om de zaak weer in bedrijf te krijgen zwaarder weegt dan de belangen van de gemeente. Dat is toch een flinke tik op de gemeentelijke vingers!”

Kaatee is voor de gemeente al lange tijd persona non grata op de Wallen. De gemeente wil het gebied opschonen van prostitutie en speelhallen. Kaatee werd ervan verdacht te hebben meegewerkt aan witwasconstructies, maar werd in 2009 vrijgesproken van deze beschuldiging.