Haagse grabbelton

Klein over Krol: Een ‘plucheklever en een zakkenvuller’

09-09-2014 14:37

Henk Krol keert morgen namens 50Plus terug in de Tweede Kamer. Dat was voor het ANP reden Norbert Klein – fractievoorzitter van wat officieel heet de eenmansfractie 50Plus/Klein –  te spreken. Hij noemt de terugkeer van Krol ongeloofwaardig. Sterker:

“Dit versterkt het imago van politici als plucheklevers en zakkenvullers. Dat is niet goed voor het vertrouwen in de politiek.”

Dat is een interessante opmerking van Klein. Want wie is nou eigenlijk de plucheklever? Onder valse voorwendselen zette hij in mei dit jaar Martine Baay uit de fractie, een bedrog dat later uitkwam: het was het partijbestuur van 50Plus dat het vertrouwen in Klein had opgezegd en niet in Baay. De breuk was compleet, Klein ging op eigen titel verder. En nu noemt hij Krol een plucheklever. Maar hoe groot is het mandaat van Klein eigenlijk? De Kiesraad biedt uitkomst:

kiesraad

Juist: Krol had 144.762 stemmen meer. Klein was nooit op eigen kracht in de Kamer gekomen.

Klein sluit verzoening niet uit

En dat snap Klein zelf ook wel. Sterker, een verzoening met de partij van Jan Nagel sluit hij niet uit: “Als ze bereid zijn zich op te stellen als een brede volkspartij kunnen we praten.” Het is nog maar de vraag of de Machiavelliaanse Nagel daar zin in heeft. Met de Statenverkiezingen in aantocht heeft hij meer aan stemmentrekker Krol op de achtergrond dan toenadering zoeken met een ruziezoeker. Jan Nagel werd deze zomer 75, die laat zich zijn laatste kunstje niet afpakken. Voorspelling: Nagel zint op een charmeoffensief. Krol is een mooie pion, datzelfde geldt voor canvassers Hans Böhm en Klaas Wilting.

Lees ook

Henk Krol keert tijdelijk terug in de Tweede Kamer