Politiek

Plasterk zet benoeming omstreden Isabella door

14-08-2014 12:37

Met updates – Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) weigert te tornen aan de benoeming van zijn partijgenoot Gilbert Isabella als Rijksvertegenwoordiger voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De Eilandraad van Sint Eustatius zei vorige maand geen vertrouwen te hebben in Isabella. Ook gedeputeerde Reginald Zaandam is tegen de benoeming. In Nederland zetten PVV en SP vraagtekens bij de benoeming.

Plasterk ‘betreurt’ dat het eiland geen vertrouwen heeft in de bestuurder, maar:

“Ik hoop en verwacht dat bij nadere kennismaking en samenwerking met de Rijksvertegenwoordiger de opstelling van de eilandsraad positief en constructief zal blijken.”

Omstreden bestuurder…

Isabella was als wethouder tot de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen betrokken bij een reeks aan affaires in de Domstad. Eind juni kwam hij nog in opspraak omdat hij in zijn periode als wethouder een rapport over de bouw van een theater in de wijk Leidsche Rijn heeft achtergehouden. Uit het rapport bleek dat het theater niet rendabel zou zijn, maar Isabella was er op gebrand dat de bouw tóch doorgang zou vinden. Eerder moest Isabella diep door het stof vanwege zijn handelen in de affaire rondom de Roma-familie Nicholich, kreeg hij felle kritiek toen asbest werd aangetroffen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland en lag hij onder vuur vanwege de bouw van een verslavingskliniek in het oude centrum van Utrecht.

…vooruitgeschoven door partijgenoten

Isabella kwam als beste uit de bus en werd vooruitgeschoven door een commissie onder leiding van Gerdi Verbeet (ook al PvdA). PVV-leider Geert Wilders zei eerder over de benoeming tegen ThePostOnline:

“Plasterk doet aan platte vriendjespolitiek. Hij is totaal incompetent en laat zich ongegeneerd adviseren door een commissie waarin een oud-Kamervoorzitter van de PvdA zit. Ik heb de afgelopen 24 uur na de opening van het Antilliaans Dagblad vandaag heel veel emails gekregen van nota bene inwoners van Bonaire zelf die ook walgen van deze benoeming. Plasterk heeft de geur van corruptie en vriendjespolitiek om zich heen. Hij zou er goed aan doen het belang van het Koninkrijk boven het partijbelang van de PvdA te stellen.”

Update 12.57 – SP-Kamerlid Ronald van Raak zegt donderdag in een reactie tegen ThePostOnline: “De vorige Rijksvertegenwoordiger had geen vertrouwen op de eilanden en daardoor is er heel veel misgegaan en heel veel onderling wantrouwen ontstaan. Het is onbegrijpelijk dat Plasterk nu weer een Rijksvertegenwoordiger heeft gekozen die weer niet kan rekenen op voldoende steun op de eilanden. Ik ben benieuwd hoelang Isabella blijft zitten.”

Update 13.11 – Ook Geert Wilders is not amused over de benoeming:

“Waarschijnlijk ziet de PvdA in de brede kritiek op Isabella een complot van de zionisten.”

Lees ook

Omstreden Utrechtse PvdA’er Rijksvertegenwoordiger BES-eilanden

Sint Eustatius heeft unaniem geen vertrouwen in omstreden PvdA’er