Youth For Palestine: journalisten bedreigen is prima

20-07-2014 12:22

Afgelopen donderdag was er een manifestatie op de Dam om het recht op zelfverdediging van Israël te ondersteunen. Een soortgelijke manifestatie voor de Palestijnen op dezelfde plek en hetzelfde tijdstip werd verboden. Youth For Palestine kwam al snel met een aankondiging van een eigen demonstratie. Deze is vanmiddag op het Museumplein. De titel: ‘Stop de genocide op de Palestijnen!’

Aandacht voor de Palestijnse kant van deze kwestie is nuttig. Het is evident dat de Palestijnen hun leven lang stenen of bommen op Israël blijven gooien als er geen twee-statenoplossing komt. Maar het is ook niet vreemd dat Israël zichzelf verdedigt tegen die bommen. Als ze dat niet doet, wordt het land van de kaart geveegd. Nuance is dus nuttig, maar de aanwezigen bij de Israëlmanifestatie van afgelopen donderdag wilden daar niets van weten

Gastvrije ontvangst

Hoeveel nuance zou er aan de Palestijnse kant zijn? Op naar de demonstratie van vanmiddag dus? Het slechte weer is niet de reden om weg te blijven: de organisatie en de vermoedelijke aanwezigen zijn zacht gezegd vijandig tegen journalisten en bloggers die niet bereid zijn gegarandeerd een pro-Palestijns PR-verhaal op te schrijven. Organisator Youth For Palestine schreef op Facebook

“We willen jullie graag waarschuwen voor mensen als Frank Verhoef. Schijnheilige zionisten die de demonstraties komen bijwonen en vervolgens hier leugens over verspreiden op twitter en andere media. Zo kwam het volgens hem erop neer dat 12 juli een antisemieten bijeenkomst was.”

Verhoef schrijft onder andere bij De Dagelijkse Standaard en schreef o.a. over de hakenkruizen die bij de eerdere demonstratie op 12 juli in Den Haag te zien waren, maar die de NOS niet uitzond. Dat mag van Youth For Palestine dus niet, terwijl die hakenkruizen er toch echt wel te zien waren. De excuses voor de hakenkruizen van toen laten nog steeds op zich wachten. Weghalen is niet genoeg.

“Ik trek zijn gezicht open”

Bij de tweede reactie op het Facebook-bericht was het al raak: “Laat hem dan maar het x voelen… misschien dat die wegblijft de volgende keer”. Een ander meldt: “wij komen met een groep.. alleen om zulke gasten op te sporen..” En als klap op de vuurpijl: “Als hij daar is trek ik persoonlijk zijn gezicht open als ik hem tegen kom”. Toen verwijderde Youth For Palestine het bericht want: “Mensen verdraaiden het bericht en zagen het als een oproep tot geweld en haat.” 

Het zinnetje: “Wij distantiëren ons van iedereen die Frank Verhoef op onze Facebook-pagina heeft bedreigd en willen dat ze thuisblijven zodat Verhoef ongehinderd verslag kan doen” kon er bij Youth For Palestine niet van af. Wat wilde Youth For Palestine nou eigenlijk met dat Facebook-bericht bereiken? Die vraag gaat de organisatie ongetwijfeld niet beantwoorden want er zijn maar twee antwoorden mogelijk: ze willen Verhoef intimideren zodat hij niet komt, of ze zijn te dom om te snappen waar ze überhaupt mee bezig zijn. 

Eerste conclusie

We kunnen dus al voordat de demonstratie op het Museumplein in het water valt een conclusie trekken: hoewel de pro-Israël-gangers op de Dam zeker niet genuanceerd waren en hypocrisie verweten kan worden, hebben zij geen critici of journalisten bedreigd of geïntimideerd. Dat geldt in ieder geval wel voor enkele Palestina-sympathisanten. En de organisatie spreekt zich er niet of nauwelijks tegen uit. 

Het is een raadsel wat de Palestijnen in Gaza en op de Westoever aan dit soort steun hebben.

 

Chris Aalberts is auteur van Achter de PVV: waarom burgers op Geert Wilders stemmen