Politiek

Sint Eustatius heeft unaniem geen vertrouwen in omstreden PvdA’er

17-07-2014 14:10

Met updates – De Eilandraad van Sint Eustatius heeft unaniem geen vertrouwen in Gilbert Isabella (PvdA) als Rijksvertegenwoordiger voor de BES-eilanden. Dat blijkt uit een afgelopen dinsdag aangenomen motie. Volgens het eiland heeft Isabella te weinig bestuurlijke ervaring. Gezien zijn verleden als wethouder in Utrecht heeft de Eilandraad niet het vertrouwen dat hij een adequate ‘bruggenbouwer’ is tussen de eilanden en Den Haag. Daarnaast vraagt de Eilandraad zich af of Isabella – geboren op Curaçao – überhaupt weleens voet heeft gezet op Bonaire, Sint Eustatius of Saba. Ook zou de benoemingsprocedure niet zijn gevolgd zoals toegezegd: de top-vijf van de kandidaten voor de functie zou het eiland bezoeken maar dat is niet gebeurd.

SP wil opheldering

SP Kamerlid Ronald van Raak wil opheldering van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA). Plasterk schreef eerder aan de kamer dat ‘de eilandsraden zijn geraadpleegd over de procedure en de voordracht’. Ook wil Van Raak weten of Isabella wel de steun heeft van Bonaire en Saba. De meest prangende vraag van Van Raak is wat de gevolgen zijn voor de positie van Isabella nu een volledig eiland het vertrouwen in hem heeft opgezegd.

Update 16.16 – PVV wil ook opheldering

PVV-Kamerleden Geert Wilders en Sietse Fritsma sluiten zich aan bij de kritiek van de SP. In Kamervragen wil het PVV-duo van Plasterk weten:

“Houdt u nog steeds vol dat het benoemen van een disfunctionerende, omstreden oud- wethouder voor deze functie geloofwaardig is en niets met vriendjespolitiek te maken heeft?”

Ook vragen zij zich af ‘hoeveel disfunctionerende en / of corrupte PvdA-ers jaarlijks aan een baantje geholpen moeten worden en bij welk percentage daarvan lukt dat dankzij de inspanningen van partijgenoten?’

Update 22.08 – Het begint nu ook te rommelen op Saba. Oppositiepartij SLP heeft ook bezwaren tegen de benoeming van Isabella.

Al eerder kritiek op Isabella

Vorige week werd duidelijk dat de gedeputeerde (wethouder) van Sint Eustatius Reginald Zaandam (UCP) fel gekant is tegen de benoeming. Zaandam vindt dat Isabella te weinig bestuurservaring heeft, de eilanden niet kent en bovendien het baantje krijgt toegeschoven omdat hij een PvdA’er is.  De PVV hekelde toen de benoeming omdat Isabella tijdens zijn wethouderschap betrokken was bij een reeks aan affaires. Dat Plasterk de benoeming toch door heeft gezet verleidde Geert Wilders tot de uitspraak dat Plasterk de ‘geur van corruptie en vriendjespolitiek’ om zich heen heeft. Wilders doelde daarmee op het feit dat Plasterks partijgenoot geri Verbeet in de commissie zat die Isabella voor heeft gedragen. Isabella werd woensdag door koning Willem-Alexander op paleis Noordeinde beëdigd als Rijksvertegenwoordiger en zou vanaf september aan de slag moeten gaan.

motie isabella

Lees ook

Omstreden Utrechtse PvdA’er Rijksvertegenwoordiger BES-eilanden

PVV maakt bezwaar tegen Rijksvertegenwoordiger Caraïben

Plasterk (PvdA) ziet geen bezwaren tegen benoeming Isabella (PvdA)