Opinie

Reactie op Chris Aalberts’ artikel ‘PVV sluipt de PvdA binnen’

12-07-2014 18:17

Beste Chris, omdat mijn stuk ageert tegen wat jij betoogt, wil ik graag iets zeggen. Wat mij betreft gaat het er niet om andersdenken om te vormen. Een gemeenschap hoeft niet eens etnisch divers te zijn om in levensvisie en bevooroordeeldheid divers te zijn. Diversiteit kan niet anders dan toegejuicht worden, omdat het een wezenlijk kenmerk is van het mensdom. 

Nouhi hoeft niet op andere gedachten te worden gezet (wie is er nu voor een gedachtepolitie?), het gaat erom over welke onderwerpen nu gediscussieerd moet worden, omdat discussie van belang zou zijn.

Als we in Nederland hebben besloten dat iedereen gelijk is ongeacht ras, afkomst, religie of seksuele geaardheid, dan zijn de wijze mannen lang voor ons daar niet voor niks op gekomen. Het gaat erom dat je vanaf deze basis discusieert of redeneert.

Wanneer een bevolkingsdeel, laten we eens de Marokkanen nemen, als abnormaal wordt afgeschilderd, omdat een bepaalde cultuur dit voorschrijft, dan is al de bereidheid om met de verkondiger van deze waanzin te redetwisten al een aanwijzing dat de basis (een zeer solide basis, wat mij betreft) in essentie in twijfel wordt getrokken.

Erger nog: de mensen, in dit geval homoseksuelen, worden zodoende, in dit individualistische land, niet meer als individuen beschouwd, maar als bezit van een cultuur of religie, die alleen vanwege anciënniteit gerespecteerd worden. Niet vanwege een solide inhoud, ook al druist deze inhoud  in tegen de basis die we hier in Nederland hebben. (Imam el-Moumni – kunt u zich hem herinneren?)

Lang leve het ijzer dat modder kan dragen.

Deze al dan niet verbaal benadeelde mensen worden dan het bezit van een cultuur. Zo vergaat het islamitische vrouwen hier nu ook. Zo vergaat het Marokkaanse homoseksuelen ook. En zo worden de voorzichtige stappen tot individualisering en afvalligheid (in de breedste zin des woords) verzwikt.

Kunnen we wel leuk twintig jaar bezig zijn met ‘discussiëren’ (een mens moet nu eenmaal iets omhanden hebben), maar een streep in het zand zegt meer dan decennialang gepalaver.

Dat de PvdA Nouhi eruit heeft geknikkerd, is de enige juiste oplossing. Immers het staat hem voor de rest van zijn leven vrij zijn opvattingen over wat voor onderwerp dan ook uit te spreken. Desnoods via de stencilmachine. Die vrijheid neemt niemand hem af. Noch wordt anderen de vrijheid ontnomen hem een lege couscouspan te vinden.