Politiek

Van Ojik: Ambitieloos Kabinet kan beter verkiezingen uitschrijven

03-07-2014 15:41

GroenLinks-leider Bram van Ojik is teleurgesteld in het Kabinet dat volgens hem tot nu toe niet ‘de grote uitdagingen van deze tijd’ aanpakt. Volgens Van Ojik doet de VVD-PvdA-coalitie te weinig om de hoge werkloosheid, toenemende ongelijkheid en de energieafhankelijkheid aan te pakken. Als dat de regering niet lukt kan deze beter verkiezingen uitschrijven. Ook heeft de GroenLinks-leider harde woorden voor D66, de ChristenUnie en SGP. Volgens hem steunen zij – ondanks ‘al hun mooie woorden’ – de miljardenbezuinigingen van het Kabinet onder het ‘label’ van de ‘participatiesamenleving’. Dat schrijft Van Ojik vrijdag in zijn column op ThePostOnline.

Van Ojik:

“Maar als het kabinet er niet in slaagt de grote uitdagingen van deze tijd, de hoge werkloosheid, de toenemende ongelijkheid, de energieafhankelijkheid aan te pakken, dan kunnen ze beter stoppen en verkiezingen uitschrijven.”

Van Ojik schrijft dat naar aanleiding van het debat over de participatiesamenleving dat gisteravond plaatsvond.

Participatiesamenleving is label voor miljardenbezuinigingen

Het begrip – afkomstig uit de eerste Troonrede van koning Willem-Alexander – is volgens Van Ojik bedoeld als label om de miljardenbezuinigingen op zorg aan huis, de sociale werkplaats en de jeugdzorg van een intellectueel vernisje te voorzien. Bezuinigingen vastgelegd in akkoorden met D66, de ChristenUnie en de SGP. “Al hun mooie woorden ten spijt.”

Lees ook

Bram van Ojik – De Participatiesamenleving