Infographic: het parlementaire jaar in beeld

03-07-2014 19:34

Vandaag eindigt het Parlementaire Jaar. Diep in de nacht worden de laatste Stemmingen gehouden, waarna de Tweede Kamer met reces gaat. Nou okay, eerst nog even het beruchte NieuwsPoort-slotfeest, waar nooit iets over wordt onthuld (zoals de coke op de WC’s), maar daarna daalt tot Prinsjesdag een weldadige rust neer over het Binnenhof. Voor de buitenstaander is het niet altijd even duidelijk hoe zo’n parlementair jaar is opgebouwd, dus bij deze een handige infographic om de boel te verduidelijken.
Parlementair jaar

Prinsjesdag

Het Parlementaire Jaar draait om Prinsjesdag. Op de derde dinsdag van september maakt het Kabinet zijn plannen voor het komende jaar bekend. Of, omdat de Kamer nu eenmaal dol is op tradities: Prinsjesdag is van oudsher de dag waarop het Kabinet toelicht wat Frits Wester op de vrijdag voor de derde dinsdag van september onthult. In de weken na Prinsjesdag wordt de begroting van elk ministerie nog eens nader toegelicht aan de Kamer. Dat lijkt heel spannend omdat er altijd wel iets nieuws in staat, maar als het laatste ministerie aan de beurt is, is het nieuws er toch wel af. Gelukkig is het dan al weer tijd voor het Kerstreces, waarna iedereen opgefrist kan toewerken naar dat andere ijkpunt:

Verantwoordingsdag

Verantwoordingsdag! De derde woensdag van mei. Ook wel bekend als Gehaktdag. Maar dat zal wel ironisch bedoeld zijn, want verantwoordingsdag is te saai voor woorden. En terecht. Het is in 2000 ingevoerd door Kabinet Kok II, maar de Kamer trapte er niet in en is ook de andere dagen van het jaar doorgegaan met het ter verantwoording roepen van het Kabinet. Verantwoordingsdag en de aansluitende weken waarin de ministeries hun jaarverslagen toelichten, zijn dan ook nooit echt van de grond gekomen. Dat zet de Kamerleden niet bepaald op scherp voor de rest van het jaar. En zo worden ze elke keer opnieuw verrast door het einde van het Parlementair Jaar, vlak voor het Zomerreces in juli. Dus gebruiken Kamerleden de twee laatste parlementaire weken steevast om hun stuwmeer van debatten af te wateren.

Overzichtelijk

Al met al is het Parlementair jaar dus vrij eenvoudig ingedeeld. Okay, er zijn nog wat recessen waarin Kamerleden van hun vrije tijd mogen genieten door hun partij te promoten, want er zijn altijd wel Europese, Provinciale of Gemeenteraadsverkiezingen. Sowieso wordt het hele jaar door gedebatteerd want het land moet toch bestuurd worden. Maar eigenlijk zijn er maar twee echte activiteiten. De rest van het jaar wordt toegewerkt naar, dan wel nagekaart over Prinsjesdag en Gehaktdag. En terecht, want Kamerleden moeten niet op het rode pluche van het kabinet gaan zitten, maar hun blauwe zetels aan het werk zetten. Niet meebesturen, maar controleren. Wat is Nederland toch een heerlijk overzichtelijke democratie.