Politiek

Opkomst EU-verkiezingen zal blijven dalen tot aan 2040

01-07-2014 13:22

De opkomst bij verkiezingen blijft een zorgenkindje, die voor het Europees parlement in het bijzonder. Dit jaar was de opkomst met 43,09 procent 0,9 procent hoger dan in 2009. Toch spraken sommigen al over twijfel aan de legitimiteit van het parlement. 

Schuld van de politiek, want die moet zorgen dat ze interessant blijft, zeggen de meesten. Maar lage opkomsten hebben ook een demografische reden. Jongere generaties stemmen minder dan oudere generaties. Tegelijk stemmen de ouderen in de jongere generaties minder.

Zo bezien kan de opkomst tot aan 2040 blijven dalen als de veelstemmers, babyboomers en de generatie uit de zestiger jaren er niet meer zijn. Dat stelden onderzoekers van de universiteit van Kopenhagen al in 2012 vast.

Huiswerk voor het Europees Parlement en voor de sociaal-democraten die samen het voorzitterschap voor de komende 5 jaar hebben verdeeld: de komende tweeeneenhalf jaar zit sociaal-democraat Martin Schulz het parlement voor, daarna leveren de christen-democraten iemand voor die baan.
Lees meer op TPO Magazine.