Politiek

Minister Timmermans (PvdA): ‘Jihadisten topprioriteit voor kabinet’

22-06-2014 12:34

Voor het kabinet is het een “topprioriteit” om Nederlandse jihadisten in de gaten te houden en te voorkomen dat ze toeslaan in ons land. “Alle verhalen alsof wij naïef zouden zijn en niets zouden doen, kan ik echt terzijde schuiven”, zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zondag in het televisieprogramma WNL Op Zondag

Vooral PVV-leider Geert Wilders verwijt het kabinet te slapen als het gaat om de aanpak van de groeiende groep potentieel gewelddadige moslimradicalen in Nederland.

Volgens hem is het wachten op een aanslag in ons land en moet er snel extra geld naar de inlichtingendienst AIVD om de jihadisten goed te kunnen volgen.

“We lopen niet achter de feiten aan”, aldus Timmermans, die in het openbaar niet veel kon zeggen over alle inspanningen om de risico’s te beperken. “U kunt ervan verzekerd zijn dat wij alles zullen doen om die veiligheid van de burgers optimaal te beschermen tegen deze manifeste dreiging.”

130 Nederlandse jihadstrijders

Afgelopen week zei de minister dat “veel” van de Nederlandse jihadstrijders zich hebben aangesloten bij de gewelddadige rebellenbeweging ISIS, die actief is in Syrië en Irak.

Ongeveer 130 jihadstrijders uit Nederland zijn volgens de inlichtingendiensten naar Syrië en Irak gereisd. Van hen zijn er circa 30 teruggekeerd en die kunnen gevaarlijk zijn voor de Nederlandse samenleving.

De overheid moet deze mensen in de gaten houden en zorgen dat de samenleving geen risico loopt, zei Timmermans.

Hij wilde niet zeggen wat dat mogelijk betekent voor het budget van de AIVD, waarop miljoenen wordt bezuinigd.

Maar “als er dreigingen zijn die we niet voorzien hadden en die leiden tot verandering van beleid, dan zal dat leiden tot verandering van beleid”.

Iraakse premier

Timmermans uitte verder kritiek op de Iraakse premier Nuri al-Maliki. Volgens de minister is het een “schande” hoe Irak de afgelopen jaren is geleid en hoe slecht het leger wordt aangestuurd. “Het leger is groot en sterk genoeg om deze dreiging aan te kunnen. Maar door wanbeheer en door zelf de confrontatie met minderheden te zoeken in Irak, is het al-Maliki niet gelukt.”

Anp