Waarom krijgt Amsterdam een wethouder zonder normale werkervaring?

20-06-2014 11:40

Daar zaten we dan. Met zijn allen in een klein zolderkamertje in de Tweede Kamer. Bij D66. Een van ons schreef een memorie van toelichting op een voorstel voor de gekozen minister-president. Een ander deed de email van een van de Kamerleden. Weer iemand anders deed ‘iets met vervoer’. Ik was belast met het organiseren van debatten over duurzaamheid.

De D66-stagiairs zaten in de kantine van de Tweede Kamer zich te vergapen aan Kamerlid Lousewies van de Laan die een telefonisch interview gaf en tegelijk een boterham met kaas naar binnen schoof. Buiten demonstreerden honderden mensen tegen de plannen van het kabinet waar ook D66 in zat. Volgens een mede-stagiair waren de demonstranten te dom om hun eigen belangen te begrijpen. Want D66 had het toch goed met ze voor?

Opgezegd

Ik heb mijn lidmaatschap direct na die stage opgezegd. Ik was de enige stagiair die het niets vond. Pauljan Kuijper zou niet veel later gemeenteraadslid worden in Delft. Lucas Vokurka werd in dezelfde stad locoburgemeester. Sander Geel werd actief bij D66 Rotterdam en organiseerde masterclasses.

Het was de periode dat D66 een grote puinhoop was, al zou het dieptepunt pas na het tweede kabinet-Balkenende komen. De mensen die toen actief waren, deden dat op het juiste moment. Een stagiair liep over naar de PvdA. Dat was niet slim, want juist in D66 zat veel groei. Bij de PvdA mocht hij achteraan aansluiten. Wie toen bij D66 actief werd, heeft nu een mooie functie.

Een gewone baan

Ik moest hieraan denken toen ik hoorde dat Simone Kukenheim wethouder is geworden in Amsterdam. Simone zat ook op die zolder. Ze ging niet meer weg. Ze werd fractiemedewerker, schoof door naar een onbelangrijk wethouderschap in het Amsterdamse stadsdeel Zuid en is nu wethouder van Amsterdam. Ze heeft buiten D66 nooit een gewone baan gehad. Vinden we echt dat zo iemand gekwalificeerd is voor het wethouderschap van de grootste gemeente van Nederland?

Stel dat we een prijsvraag uitschrijven. Welke politicus zonder substantiële werkervaring was een succes? Ik kan geen voorbeelden noemen. Ik ken alleen de verhalen van ambtenaren die niet voor dit soort bestuurders willen werken omdat ze ervaring en leiderschapskwaliteiten missen. Ik heb ook nog nooit een burger ontmoet die blij werd van die soort wethouders.

Ik zeg niet dat Kukenheim niets kan en ik zou zeker geen betere wethouder zijn. Maar wat maakt haar geschikt? Onbegrijpelijk dat niemand die vraag stelt, nog erger dat niemand hem beantwoordt.

Chris Aalberts daagt u uit hieronder te vertellen waarom Simone Kukenheim geschikt is als wethouder van de gemeente Amsterdam.