Politiek

Terecht dat Norbert Klein zijn zetel niet opgeeft

16-06-2014 17:26

Dit weekend was er een extra ledenvergadering van 50Plus. Er is veel gedoe. Eerst zette Norbert Klein Martine Baay uit de fractie, om vervolgens zelf door het partijbestuur uit de partij te worden gezet. Er zijn nu twee 50Plus-fracties in de Tweede Kamer waarvan alleen Baay steun heeft van de partij. Het partijbestuur wil dat Klein zijn zetel opgeeft, maar die weigert dat. Hij heeft wel zijn 50Plus-lidmaatschap opgezegd. Tijd dus voor een goed gesprek over de crisis. Het ene na het andere partijlid sprak zich uit tegen de afwezige Klein, die allerlei verwijten naar zijn hoofd geslingerd kreeg. Als klap op de vuurpijl mocht Henk Krol, die aast op de zetel van Klein, vertellen dat het onfatsoenlijk is dat Klein blijft zitten.

Niet chic

Nu is er wel iets op Klein aan te merken. Het was niet chic om Baay uit de fractie te gooien met het argument dat ze weinig aanwezig was, terwijl ze herstellende was van kanker. Maar behalve dit feit, is nog steeds onduidelijk waarom Klein zo’n onwerkbaar Kamerlid is.

De discussie bij 50Plus leidt tot de vraag van wie Kleins zetel nu precies is en wie er recht op heeft. Volgens de kieswet is de zetel van Klein, maar het partijbestuur vindt dat zij er moreel aanspraak op mag maken. Klopt dat?

Heeft Klein zelfstandig zijn zetel verdiend? Nee, want de kiesdeler bedroeg 62.828 stemmen en Klein haalde er 3.511 binnen. Overigens haalde fractielid Baay er ook maar 7.123. Zij zit net als Klein in de Kamer omdat 148.273 burgers op Henk Krol stemden.

Uitslagen interpreteren

Wat hebben die stemmers op Krol bedoeld? Willen ze Krol in de Tweede Kamer of willen ze 50Plus? Willen ze bij gebrek aan Krol Baay of Klein? Willen ze de partij van het partijbestuur of willen ze iemand van de kandidatenlijst?

Niemand die het weet. Het meest veilige antwoord is dat stemmers Henk Krol in combinatie met 50Plus wilden, maar dat we inmiddels niet meer weten of de stemmers van toen nog steeds dezelfde keuze zouden maken want Krol is niet altijd de held van de ouderen geweest. We weten ook niet of de kiezers van 50Plus het partijbestuur zien als hun zaakwaarnemer.

Moreel heeft niemand recht op de zetel van Klein en dus kan hij even goed blijven zitten. Bovendien heeft 50Plus Klein zelf op de lijst gezet. Als Klein werkelijk zo onwerkbaar en onfatsoenlijk is, heeft 50Plus gewoon zitten slapen toen men Klein op de lijst zette.

Bij nader inzien

Als een partijbestuur kan eisen dat een Kamerlid opstapt omdat het partijbestuur ‘bij nader inzien’ spijt heeft van de lijst, is een kandidatenlijst niets waard en kan de kiezer bij de Tweede Kamerverkiezingen beter op de partijbesturen stemmen, die vervolgens elke dag opnieuw kunnen bepalen wie er wel en niet op hun zetels in de Tweede Kamer mogen plaatsnemen.

Als we in dit soort kwesties naar partijbesturen gaan luisteren, is dat een premie op het slecht screenen van kandidaten, het haastig in elkaar flansen van kandidatenlijsten en het negeren van de incompetentie of luiheid van kandidaatstellingscommissies.

Waar waren de 50Plus-leden dit weekend eigenlijk zo boos over? Ze waren boos op het amateurisme van hun eigen partij, want 50Plus plaatste Klein ooit op de lijst en niemand anders. De leden waren ook boos op zichzelf, want ze hebben Klein’s plaats op de lijst goedgekeurd.

Goed dat Norbert Klein 50Plus herinnert aan die eigen verantwoordelijkheid.

 

Chris Aalberts is auteur van: Achter de PVV: waarom burgers op Geert Wilders stemmen.