Voorbij het eigen gelijk
 
 
Politiek

Demmink-affaire – SP: Rutte schoffeert de Tweede Kamer

Van Nispen 'perplex' over beantwoording Demmink/Opstelten-vragen

Minister-president Mark Rutte (VVD) heeft de Tweede Kamer ‘geschoffeerd’. Dat zegt SP-Kamerlid Michiel van Nispen woensdagavond tegen ThePostOnline. Van Nispen bevroeg Rutte onlangs voor de tweede maal over uitspraken van minister van Justitie en Veiligheid Ivo Opstelten (VVD) inzake de affaire Joris Demmink. Rutte reageerde woensdagavond per brief op een opmerkelijke manier: in antwoord op de Kamervragen van Van Nispen verwees Rutte naar de beantwoording van de vorige. En zweeg verder. Van Nispen: “Ik vind dit een schoffering van het parlement. Vragen moeten beantwoord worden, dat is ons democratisch recht, zo simpel is het.”

Demmink-onderzoek: ‘Het was niks, het is niks en het wordt niks

Opstelten zei in april over het strafrechtelijk onderzoek naar Demmink: “Het was niks, het is niks en het wordt niks.” Rutte reageerde in zijn wekelijkse persconferentie daarop dat Opstelten vanuit zijn functie ‘ruimer gerechtigd’ is dingen te zeggen, omdat hij ‘het enige bruggetje’ is tussen de gescheiden machten. Justitie-woordvoerder Van Nispen – opvolger van Jan de Wit – wilde weten of dat staatsrechtelijk klopt. Toen Rutte daar vervolgens geen duidelijk antwoord op had, zei Van Nispen dat de premier ‘om de hete brei’ heen draaide en stelde vervolgvragen. Met volgens de socialist nu een bedroevend resultaat.

‘We laten het hier niet bij zitten, dat is zeker’

Van Nispen zegt tegen ThePostOnline:

“Ik sta perplex. Ik vind dit een schoffering van het parlement. Vragen moeten beantwoord worden, dat is ons democratisch recht, zo simpel is het. Het lijkt er op dat Rutte, door lastige vragen niet te beantwoorden, hoopt dat wij over zijn vreemde opvatting van de scheiding der machten dan maar onze schouders ophalen. Dat gaat in ieder geval niet gebeuren. Wát ik ga doen weet ik op dit moment nog niet gelijk. Een ding is zeker en dat is dat wij het hier niet bij kunnen laten zitten.  Ik overweeg nu een debat aan te vragen. Of de vragen als mondelinge vragen aan te melden. Desnoods nieuwe schriftelijke vragen. Maar antwoorden zúllen er komen. Dit maakt mij alleen maar pissig en vasthoudend.”

Lees ook

Rutte, Opstelten: Graag meer respect voor scheiding van machten

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.