Politiek

Amsterdammer wil PvdA niet terug in bestuur

15-05-2014 17:03

De digitale Amsterdammer heeft geen trek in een terugkeer van de PvdA in het stadsbestuur. Dat meldt de hoofdstedelijke omroep AT5. Na bijna 1000 stemmen krijgt de combinatie D66, PvdA maar 7,9 procent van de stemmen in de poll. Veruit de meeste stemmen gaan naar een rechtse coalitie die in ieder geval bestaat uit D66 en de VVD (39,5 procent). Een coalitie waarin D66 en GroenLinks centraal staan, krijgt maar van 13,2 procent van de bezoekers steun.

Parool-lezer wil D66/VVD/GroenLinks

De Parool-lezer ziet op zijn beurt het liefst een combinatie van D66/VVD/GroenLinks in de Stopera. Zo’n 49 procent wil dat GroenLinks terug naar de onderhandelingstafel gaat.

Historisch verlies PvdA…

De PvdA leed tijdens de gemeenteraadsverkiezingen een historisch verlies in de hoofdstad. Toch is er een kans dat de sociaal-democraten weer zicht hebben op bestuursverantwoordelijkheid. De leiders van de acht partijen in Amsterdam komen donderdagavond bij elkaar voor crisisoverleg, nu de vorming van een stadsbestuur in een impasse is geraakt. De PvdA en de SP in de hoofdstad lieten woensdag weten weinig vertrouwen te hebben in een coalitie van vier partijen. Informateur Thom de Graaf adviseerde dinsdag juist om een stadsbestuur te vormen van D66, VVD, PvdA en SP.

…maar toch aan tafel

D66-leider Jan Paternotte zal tijdens de bijeenkomst het voorstel doen dat D66 en PvdA als de twee grootste partijen in de stad allebei een informateur benoemen om te bekijken welke coalitie mogelijk is. ,,De eerste en de tweede partij moeten nu de verantwoordelijkheid nemen.” Dit wil volgens Paternotte niet zeggen dat D66 en PvdA aan de basis staan van het nieuwe college. ,,Dat is aan de informateurs.” Hij weet nog niet of D66 daarvoor opnieuw Thom de Graaf naar voren schuift.

Ruzie

De partijen beschuldigen elkaar over en weer de coalitievorming te blokkeren. De SP en de PvdA menen dat de onderhandelingen muurvast blijven zitten zolang D66 vasthoudt aan de VVD. D66 op zijn beurt zegt dat de PvdA en de SP de vorming van een stadsbestuur tegenhouden door geen steun te geven aan een coalitie van vier partijen.