Opinie

Ook media maken gemene zaak als het over softdrugs gaat

08-05-2014 11:49

De 64-jarige hobbytuinder Doede de Jong ontkent dat hij een half miljoen heeft verdiend in z’n kas te Appelscha. De rechter ging daar in eerste aanleg zeker voor de helft in mee. Waar de Staat meineed in naam der wet pleegde, verzachtte de rechter de wond met een halvering van de pluk ze-vordering. Een half miljoen werd 233.282 euro. Daar is nu hoger beroep tegen aangetekend. Het probleem met bullshit is alleen dat je het verergert door het proberen te verzachten. Hoe is een fopvordering gebaseerd op evidente onzinnigheden, zonder enig bewijsmateriaal te hebben bewaard, door tweeën  delen in hemelsnaam rechtspreken?  Toen Salomon dat deed was dat reden voor beide eisende partijen om eens na te denken. Om vervolgens te stoppen met onredelijke eisen stellen als een baby verdelen.

Bizarre berichtgeving

Het Openbaar Ministerie is hier de enige eisende partij. Doede de Jong vraagt gewoon waarom het illegaal is om tulpen met veel gif te besproeien nederwiet water te geven terwijl je het wel mag roken. Kom daar maar eens om bij het Nederlands Dagblad. Dat neemt een bericht van persbureau Novum over met als kop: Man wil inkomen uit wietkwekerij niet terugbetalen. Naar de geheime Salomonsformule die de rechtbank bij ‘hennepzittingen’ hanteert, wordt wel verwezen maar daarbij wordt benadrukt dat het juist betekent dat Doede ‘er relatief mild van af kwam’. Dat is helemaal niet het geval, hoe komt de tikgeit van Novum daarbij? En hoe krijgen ze het daar in hun kop door te doen alsof Doede de Jong’s verhaal wel rammelt maar dat van het Openbaar Ministerie niet?

Racistische drugshaat

Dat je met een simpele kas een half miljoen of tenminste dik twee ton binnen kunt harken. Als dat zo is, waarom is het dan al zes jaar crisis? O ja! Mede omdat het deerniswekkend hypocriet is dat de christelijke partijen nog altijd de PVV en de de VVD (in die volgorde) steunen in hun van oorsprong racistische drugshaat. Opium werd verboden omdat vooral Chinezen het gebruikten en de VS voerde een hennepbelasting in omdat bruine mensen er zogenaamd witte vrouwen van gingen versieren. En verder iets met banken die de war on drugs domweg kunnen afkopen. Niks aan het handje. Klaar.

Ik neem u mee terug naar 1968

Het is haast ironisch is dat het onlangs de dag van de internationale persvrijheid was, waarbij de gelijkgeschakelde media voorspelbaar gelijkmatig trots waren dat ze toch maar mooi even op één staan. Met uiteraard een accentverschilletje tussen Novum en ANP. Anders zou ik het ondraaglijke leed met me mee moeten meedragen dat de meerderheid van de mensen dit soort ‘journalistiek’ gelooft. Dat is niet het geval. Kiezers zijn net zo wijs als de Abraham Kuyperstichting in 1968 (PDF, vanaf pagina 15) en de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) in 1972: regel de wietteelt, niet alleen de verkoop.

En nu zijn we veertig jaar verder…

Wereldwijd is de publieke opinie in toenemende mate klaar voor dit voorstel van de Anti-Revolutionaire Partij in 1972. Wat zijn we in circa veertig jaar mooi opgeschoten, niet? Vandaar dat de advocaat van Doede laatst onderstaande afbeelding twitterde. Als u blijft geloven dat wat in de krant staat waar is, dan komt de Europese moestuinpolitie er vanzelf.

Rechtbank

Petra Kramer heeft ook een eigen weblog: Meedogenloos.

Dossier Doede de Jong

Wiet: Meineed in naam der wet

De overheid wíl criminele wietteelt

Terugkijken: biologisch wietteler Doede de Jong