Politiek

Samsom gelooft ‘geen bal’ van onderzoek Maurice de Hond

22-04-2014 15:05

PvdA-leider Diederik Samsom gelooft er “geen bal van” dat 43 procent van de Nederlandse bevolking minder Marokkanen wil, zoals naar voren komt uit een onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van de PVV. “Ik geloof wel dat mensen zich zorgen maken over problemen, maar niet dat de Nederlandse bevolking hele bevolkingsgroepen wil wegzetten.”

‘Platte vraag = plat antwoord’

Samsom denkt dat de uitkomst met de vraagstelling te maken heeft. “Als je een platte vraag stelt, krijg je een plat antwoord.” Volgens Samsom probeert PVV-leider Geert Wilders alleen maar een vervolg te geven aan de gebeurtenissen op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen, toen hij “een zaal ophitste” om ‘minder Marokkanen’ te roepen.

Reactie Pechtold

Ook D66-leider Alexander Pechtold kan weinig met de peiling van Maurice de Hond. “Je mag alles peilen. Alleen: het biedt geen oplossing. Wat schiet je er dan mee op?” Net als Samsom vraagt Pechtold zich af wat mensen bedoelen met de uitspraak dat ze minder Marokkanen willen. “Als je doorvraagt ligt het waarschijnlijk een stuk genuanceerder.”

Meer in het algemeen vindt Pechtold dat de politiek zich niet te veel met integratiekwesties moet bemoeien. “Dat is vooral een maatschappelijk proces. Dat kun je niet vangen in wet- en regelgeving.”

ANP

Lees ook:
43 procent Nederlanders wil minder Marokkanen