Open brief aan Geert Wilders

29-03-2014 12:38

Geachte heer Wilders,

Ik ben een groot voorstander van de kernkwesties waar de PVV voor zou staan. Echter ben ik, zoals veel Nederlanders, ontstemd over de ongenuanceerde toon die afgelopen woensdag op het overwinningscongres in Den Haag is uitgeslagen. Ondanks dat deze woorden mogelijk strategisch zijn overwogen en stemmen vanuit de (extreem) rechtse hoek kunnen opleveren, vrees ik voor een isolement, welke direct afbreuk doet aan een werkbaar politiek draagvlak. 

Daarnaast hoop ik dat u voldoende rekening houdt met het imago van Nederland en haat(re)acties die het gevolg kunnen zijn. U voedt hierdoor een atmosfeer van extremen en uitsluiting in plaats van vereniging door overeenkomsten. Ik geloof in Karma en denk dat men zal oogsten wat men zaait. Mogelijk dat vanuit de Haagse politieke cocon het zicht is vertroebeld en wil graag feedback geven vanuit het veld, ofschoon de visie van een ‘burger’.

De kwestie ‘Marokkaan’

U maakt uzelf schuldig aan hetzelfde kwaad, waartegen u ageert; door het generaliseren van ‘De Marokkaan’ bent u aan het demoniseren en de toon van afgelopen week staat gelijk aan opruien. Geactiveerde mensen in grote groepen verliezen gemiddeld kritisch vermogen. Ze worden botweg dom en dit was duidelijk merkbaar aan de reactie uit het publiek.

Ook al is het (plaatselijk) gegeven dat een Marokkaan bovengemiddeld crimineel gedrag vertoont, besef ik dat vele Marokkanen een constructieve rol vervullen binnen onze samenleving. Het is van vitaal belang om het onderscheid tussen een ‘kutmarokkaan’ en een geïntegreerde Marokkaan duidelijk te kenschetsen.

Constructieve Marokkaan

Alhoewel ik weet dat u te trots bent om uw woorden terug te nemen, danwel te excuseren, doet u er goed aan om duidelijk te maken dat u wel degelijk dit verschil onderkent. Het zou goed zijn voor uw imago om een –in uw optiek- constructieve Marokkaan te vinden en te omarmen. Ondersteun een goed Marokkaans initiatief, zoek verbintenissen met Marokkaanse individuen of spreek met een Marokkaanse belangenorganisatie. En doe dit publiekelijk. Laat uit uw acties blijken dat u beseft dat niet iedereen gelijk is geschapen en win getuigenissen vanuit de Marokkaanse gemeenschap.

Het Probleem Immigratie-Integratie

Integratie is een verantwoordelijkheid van de overheid en het gebrek aan integratie is derhalve het falen geweest van voorgaande regeringen. Hoe kan het zijn dat hier een hele generatie ouders leeft die amper Nederlands schrijft, noch spreekt? Is communicatie geen basisvoorwaarde voor het opbouwen van gezonde relaties? Dit zijn de ouders van Marokkanen die hier tussen wal-en-schip vallen en door de straat zijn opgevoed.

Ook deel ik uw mening over het dubbele paspoort. Persoonlijk vind ik dat wanneer iemand een van alle rechten bezoldigd burgerschap geniet en betrekking een permanent karakter vertoont, op één enkel paspoort aangestuurd mag worden. Het naturalisatieproces mag een integratietest bevatten, alsook een strafbladcheck en een waardering op het contributiepotentieel. Ik vind dat trouw en loyaliteit aan één vlag gezworen dienen te worden en de plaats van vesting een sterk component mogen zijn binnen identiteitsvorming.

Allochtoon met één paspoort

Wellicht moeten ook wij Nederlanders beseffen dat we het gevoel van onze eigen cultuur en identiteit kwijt zijn. Wat is het dat ons Nederlanders (alsook nieuwe immigranten) bindt? Welk stuk van onze geschiedenis sterkt ons? Welke kracht bindt ons? Welk ideaal drijft ons? Het is zeker niet dat visieloze doormodderen wat Den-Haag propageert, en het zijn ook niet uw kort-door-de-bocht woorden.

Daarnaast vind ik, als allochtoon met één paspoort, het niet eerlijk als anderen van twee walletjes kunnen eten. Zeker niet als ik aan het Nederlands deel meebetaal. Dit klinkt wat ‘streng’, maar het is aan ons om het deurbeleid te bepalen.

Besef ook dat we, met één paspoort, iemand niet meer terug kunnen sturen. Maar dit hoeft ook niet. Laten we het gezellig houden met ondersteuning van een goed geoliede rechterlijke en uitvoerende macht, strafrechtsysteem en duidelijke regels die voor iedereen gelijk zijn.

Was getekend,