Politiek

Bram van Ojik: Wilders heeft contact met realiteit verloren

27-03-2014 13:11

De Tweede Kamer zou deze donderdag in eerste instantie om 13.45 uur debatteren over de gevolgen die de handelswijze van de heer Wilders kan hebben en de manier waarop het kabinet daarop moet reageren. Zou, omdat in de loop van afgelopen dinsdag VVD en PvdA besloten het debat te blokkeren omdat Wilders had aangekondigd het debat niet te zullen bijwonen met zijn fractie. ThePostOnline vroeg de aanvrager van het debat, GroenLinks-leider Bram van Ojik, of hij alsnog zijn spreektekst wilde insturen.

‘Contact met realiteit verloren’

Van Ojik schrijft onder meer:

“De PVV, in essentie een veredelde éénmanszaak, wordt aangevoerd door een man die blijkbaar het contact met de realiteit heeft verloren. Hij hitst zijn aanhang op tegen Nederlanders van Marokkaanse afkomst en ontneemt vervolgens de meerderheid van het Nederlandse volk, dat daarvan niet is gediend, de mogelijkheid om via de volksvertegenwoordiging daarover met hem in debat te gaan.”  

Een nieuwe anti-discriminatie-campagne?

Van Ojik wil van het Kabinet weten wat het doet aan discriminatiebestrijding en vraagt zich af of het tijd is voor een nieuwe campagne vanuit het Rijk. Ook is hij benieuwd hoe het staat met het plan van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) om discriminatie van allochtonen te bestrijden.

Haatzaaien en propaganda

Volgens Van Ojik is het niet mogelijk om af te dwingen dat ‘een partij als de PVV afziet van het zaaien van haat en het propageren van discriminatie’. Wel had hij graag een uitspraak van de Tweede Kamer gezien: “Dat Nederland een land is waar je niet wordt afgerekend op waar je vandaan komt, maar op wat je doet.”

Lees ook

Bram van Ojik – Wat ik vandaag had willen zeggen