Laten we afstand nemen van Wilders’ uitspraken

23-03-2014 13:03

Met een stukje volksmennerij en een enthousiast “minder, minder, minder!” roepend publiek slaagde Wilders er in korte tijd in om te volbrengen wat ‘links Nederland’ en haar journaille niet kon: een flinke beschadiging toebrengen aan de rechtse politiek. 

Hier geen demagogisch met-alle-winden-mee-waaiend stuk waarin logische afschuw wordt geuit over de actie waarmee Wilders in één klap zijn eigen politieke ambities vernietigde. Nee, Wilders moet er van worden beschuldoigd de politieke idealen waar hijzelf zo lang voor leek te strijden voorlopig de kop heeft ingedrukt. Pim Fortuyn zou zich schamen voor de manier waarop Wilders de rechtse hoek belachelijk maakt.

Problematiek in Nederlandse multiculturele samenleving

Welke politicus in Den Haag, waar de waan van de dag regeert, zal voorlopig nog durven de problematiek in de Nederlandse multiculturele samenleving aan de kaak te stellen? De angst om op één hoop te worden gegooid met de PVV-voorman is groot gezien het feit dat Leefbaar Rotterdam-lijsttrekker Joost Eerdmans zich al genoodzaakt voelde om op Twitter vergelijkingen met de partij van Wilders van tafel te vegen.

Waar de VVD de afgelopen weken de PVV rechts dreigde in te halen met een hardere toon, moet die partij zich nu distantiëren van Wilders en dus duidelijk een andere politieke kleur aannemen. Tegelijkertijd heeft de PVV haar eigen doodsvonnis getekend, kan het besturen in Den Haag en Almere vergeten en is een politiek talent als Joram van Klaveren inmiddels opgestapt als Kamerlid. Wie weet hoeveel er nog volgen?

Zichtbare uitwassen

Te vrezen valt dat iedere discussie over problematische allochtone jongeren de komende tijd de kop in wordt gedrukt met als argument het incident betreffende Wilders, om daarna de link te maken met discriminatie en nazistische taferelen. In plaats van een probleemgeval verwordt een gesegregeerde Marokkaanse jongere nu tot slachtoffer, iets wat de laatste dagen op televisie al was waar te nemen.

Een opgeschoten Marokkaans schoffie brulde met veel branie voor de camera’s van RTL’s Editie NL dat niemand hem het land uitkrijgt. En dat hoeft ook helemaal niet. Maar deze jongeren moeten wel beseffen dat er uitwassen zichtbaar zijn binnen de groep met allochtone jongeren die het de samenleving erg moeilijk maken. En het ‘wij-tegen-hun’-gevoel dat de Marokkanen hebben helpt absoluut niet bij het oplossen van dit probleem.

Zonder schreeuwende menigte

Discriminatie mag nooit, en moet altijd aangepakt worden. Maar het mag niet gebruikt worden als dekmantel om de problemen mee te bedekken en binnenskamers te houden.

We moeten afstand nemen van de uitspraken van Wilders maar tegelijkertijd het debat niet schuwen.

Laten we het woord ‘Marokkanen’ in de schreeuw van Wilders eens vervangen door ‘groepjes jongeren van allochtone afkomst die het meisjes ‘s avonds laat moeilijk maken, oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteit en een verhoogd risico op schooluitval vertonen’ en iedereen zal het met mij eens zijn dat we hier daadkrachtig op moeten reageren. Zonder dat we daar een schreeuwende menigte voor nodig hebben.