avatar
   
Politiek

PVV-kiezer houdt vertrouwen in Wilders

Potentiële PVV-stemmers verdeeld over uitlatingen

Van de PVV-kiezers heeft 85 procent op dit moment nog vertrouwen in partijleider Wilders. Toch staan de PVV-stemmers niet massaal achter de actie van Wilders op de verkiezingsavond: ruim zeven op de tien vinden het kunnen (72 procent), een kwart van de PVV-stemmers (26 procent) vindt dat hij eigenlijk te ver is gegaan. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 1200 kiezers die in 2012 bij de landelijke verkiezingen op de PVV gestemd hebben. Het onderzoek is gehouden vanaf het moment gisteravond toen diverse partijleden aangaven de partij te verlaten. Opiniepeiler Gijs Rademaker: “Dit is het beeld dat we al jaren peilen. De harde kern van PVV-kiezers staat altijd achter Wilders, ook als er gedoe is binnen de partij of er ophef is over zijn uitlatingen.”

Potentiële PVV-kiezer minder tevreden

Al maanden is de PVV virtueel de grootste partij van ons land in De Stemming, de landelijke zetelpeiling van EenVandaag en GfK.

Van de kiezers die in 2012 niet op de PVV stemden en dat nu wel zouden doen bij landelijke verkiezingen, is de actie van Geert Wilders minder goed gevallen. Waar zes op de tien (62 procent) vinden dat hij niet te ver is gegaan, vindt meer dan een derde (36 procent) de uitlatingen van Wilders niet kunnen. Een kwart (26 procent) van de potentiële kiezers geeft op dit moment aan geen vertrouwen meer in Wilders te hebben.

Rademaker: “De kiezers die al jaren PVV stemmen lijkt hij niet te verliezen, maar het lijkt er dus wel op dat hij schade lijdt onder potentiële PVV-kiezers.” 

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.