Politiek

Rutte sluit Wilders tóch uit

21-03-2014 02:15

Minister-president en VVD-leider Mark Rutte vindt op dit moment samenwerking met de PVV van Geert Wilders niet mogelijk. Dat zei de premier in Brussel in een reactie op de uitspraken van Wilders over Marokkanen in Nederland, aldus het ANP in de nacht van donderdag op vrijdag. Een week geleden zei de premier het tegenovergestelde.

‘Samenwerking onmogelijk’

Zolang de PVV dergelijke standpunten inneemt, is samenwerking niet mogelijk, aldus Rutte in Brussel. Hij benadrukte dat dat geldt voor de landelijke partij, maar niet voor de VVD-afdelingen in Den Haag en Almere waar de PVV in de gemeenteraad zit. Die kunnen dat zelf beslissen.

Rutte sprak na afloop van de Europese top in Brussel. Naar eigen zeggen is hij daar niet door EU-collega’s aangesproken op de uitlatingen van Wilders. Wel zou een senior persoon Rutte hebben toegeroepen: “Je zal er maar mee te stellen hebben.” Rutte zou daarop hebben geantwoord met ‘precies’, zo vertelde de premier.

Premier draait, zei week geleden tegenovergestelde

Rutte zei vórige week vrijdag tijdens zijn wekelijks gesprek met de NOS dat samenwerking met de PVV in de landelijke politiek mogelijk blijft. De liberaal zei dat hij niet staat te trappelen om ooit weer samen te werken met de PVV, maar dat hij samenwerking met geen enkele partij uitsluit. “Als democraat kies ik er absoluut voor om geen partijen uit te sluiten.” Aanleiding waren Wilders’ uitspraken die week dat Den Haag een stad moet worden met ‘als het even kan minder Marokkanen’. Een opmerking die Wilders deze week herhaalde tijdens verkiezingsnacht.

Nieuwe grens overschreden

Rutte zei desondanks in Brussel dat de toespraak van Wilders hem een buitengewoon slecht gevoel had gegeven en een vieze smaak in de mond. Opnieuw heeft Wilders een grens overschreden, aldus de VVD-leider.

Lees ook

PVV scheurt – Van Vliet stapt uit fractie: ‘Het voelt als een bevrijding’

Joods Nederland neemt afstand van Geert Wilders en de PVV

Telegraaf kraakt Wilders