Opinie

Mensen met een mening: donderdageditie

20-03-2014 18:55

“Volkert, waar ben je als je land je nodig heeft…”

Acteur Thijs Römer reageert via Twitter op de commotie rondom Geert Wilders.

 

“Het is een schandelijke opmerking van Thijs. Niet leuk en gewelddadig. Thijs, die ik aardig vind en een goed acteur, had er beter aan gedaan, zoals zijn vak betaamt, een tekst voor hem te laten schrijven en die uit te spreken.”

Theodor Holman reageert op de Tweet van Thijs Römer waarin de acteur zich afvraagt ‘waar Volkert is als een land hem nodig heeft’. Via email.

 

“Ik wil jullie doorverwijzen naar de laatste scène van 06/05 van Van Gogh. Uiteraard hoop ik dat de geschiedenis zich niet zal herhalen.” 

Thijs Römer nogmaals. Die terugkomt op zijn eigen tweet. Wij kunnen ons behalve de openingstune verder maar weinig herinneren van 06/05 maar geloven direct dat hij het allemaal niet zo heeft bedoeld. 

 

“In de media kon Hilhorst de afgelopen maanden weinig goed doen. Vanwege zijn politieke kleur, zijn verleden als ombudsman voor de VARA en columnist van de Volkskrant was hij een geliefd doelwit van Geenstijl en de Telegraaf. Maar juist ook de Vara en de Volkskrant bejegenden Hilhorst kritisch.”

Het Parool duidt het zinken van het PvdA-vlaggenschip Amsterdam met kapitein Hilhorst aan het roer. 

 

“Pieter Hilhorst trok van deur tot deur in West, Bas Paternotte flyerde bij het Centraal Station en kreeg daarbij hulp van landelijk partijleider Alexander Pechtold.”

De Volkskrant ontdekt dat familieleden Jan en Bas Paternotte nog zo makkelijk niet uit elkaar zijn te houden. Tevens ontdekt de Volkskrant het nadeel van print: fouten staan er voor eeuwig. Ach, wij van TPO zijn toch best trots op onze plotselinge nieuwe huis-D66-fractieleider. Alleen die oom Jan van hem zou eens wat minder moeten twitteren

 

“Zeker ook vanwege onze persoonlijke klik vind ik het ongelooflijk jammer dat hij weggaat. Hij is een grote inspirator die we zullen gaan missen, maar… de wereld draait door.”

BNN-VARA’s zakelijk directeur reageert op het vertrek van mediadirecteur Frans Klein. Via ANP.

 

“Wij mogen geloven dat de here God alles bestuurt en ik hem dank kan zeggen voor het feit dat we deze uitslag mochten hebben.”

SGP-Lijsttrekker Breunis van de Weert uit Ede was ‘verwonderd’ toen bleek dat zijn partij de grootste is geworden in de gemeente Ede.

 

“Een smet op deze verkiezingen is het gedrag van PVV-leider Wilders. Met het mobiliseren van een zaal voor ‘minder Marokkanen’ , roept hij een sfeer op van deportatie: “Dan gaan we dat regelen.” Andere partijen, maar ook andere PVV’ers, moeten onder ogen zien met wat voor verwerpelijke, haat en verdeeldheid zaaiende praktijken ze zich inlaten.”

In NRC Handelsblad is het nog altijd 2002. Lafjes anoniem wordt een sfeer van haat gecreëerd tegen een democratisch gekozen volksvertegenwoordiger. Dapper. 

 

“Jammer dat de PVV niet de grootste partij is geworden in Den Haag. Ik ben namelijk heel benieuwd hoe hij dat zou willen regelen”, zegt een taxichauffeur die een broodje komt halen. “Wie bedoelt hij eigenlijk met Marokkanen? Ik voel me meer Nederlands dan Marokkaan en heb ook een Nederlands paspoort”, voegt de bakker daaraan toe. Kapper Dick de Vries heeft gisteravond met verbazing naar de televisie zitten kijken, vertelt hij: “Als ik hier in de Stationsweg kijk naar de Marokkaanse ondernemers dan zie ik dat ze van ‘s ochtends vroeg tot laat in de weer zijn. Deze mensen kunnen wij hier helemaal niet missen. Maar dit zijn niet alleen mijn collega’s, dit zijn ook mijn vrienden!”

De NOS begaf zich onder de gewone mensen en ging een broodje halen bij een Marokkaanse bakker om reacties op Wilders’ optreden te vragen. Radio 1.

 

“De reden dat ik je dit schrijf, is om publiekelijk op te biechten: het is je gelukt – zelfs RTL Nieuws worstelt met wat je gisteravond hebt gezegd. Je bent écht een grens overgegaan. Minder Marokkanen – en dan de zaal laten scanderen: ‘Minder, minder, minder!’ Willens en wetens de oudste retorische truc ter wereld toepassen, weten wat er komen gaat, en dan die loze, krankzinnige belofte: ‘Gaan we regelen’. Misselijkmakend. En dan die doortrapte, doorzichtige zogenaamde nuancering – ‘criminele Marokkanen’. Ja, ja, ja. Vind je het gek dat het historische vergelijkingen regent? Nee, natuurlijk niet – je zocht ze op, je lokte ze weloverwogen uit. Juden raus. Hitler. Goebbels. Herinneringen aan deportatie. En dan die ongehoorde brutaliteit, het gore lef: mensen die dat diepgevoelde ongemak voelen en het uitspreken dreigen met aangifte, met vervolging. De vrijheid van meningsuiting tot het aller- alleruiterste oprekken, om vervolgens die van anderen in te perken. Laten we wel wezen: hoe een rechter er eventueel uiteindelijk ook over oordeelt: je zaait haat en je discrimineert. Ongegeneerd. En nog slachtoffer spelen ook…. Ik probeer mijn kinderen de betekenis van artikel 1 van onze Grondwet uit te leggen – alle mensen zijn voor de wet gelijk – en jij beoordeelt mensen op hun afkomst? Je gebruikt afkomst voor politiek gewin?”

Pieter Klein, adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws, wil ook wel eens een keer niet objectief zijn en fijn Wilders vergelijken met Hitler en treinen naar het oosten suggereren enzo. En haalt daar gerust ook even zijn kinderen bij. Ach, elk land krijgt de ‘objectieve’ nieuwsjournalistiek die het verdient. 

 

“Wilders gaat voortdurend te ver. Dat zal nooit ophouden. Je kunt me deze vraag over twee maanden weer stellen. Hij provoceert en wacht op reacties. Wilders is een halve artiest, die op zijn hoofd gaat staan en kijkt naar het effect. Een narcist, een onevenwichtige persoonlijkheid, dat zie je in zijn ogen.’ Ik denk dat een cordon sanitaire beter werkt. Negeren. Dat heeft bij het Vlaams Blok ook gewerkt. In overleg besloot men daar die groep volledig te boycotten.’ Wilders tuimelde naar beneden, klom weer op. Dat zal tot in lengte van dagen doorgaan. Hij zal in de Kamer blijven tot hij zijn staatspensioen kan opnemen. Per jaar verdwijnen er drie of vier mensen uit de partij. Het is een soort sekte, waar niemand op zijn gemak is. Hij is een compleet geïsoleerd persoon, maak die isolatie nog groter.”

Je kunt de regent wel uit de PvdA halen maar de PvdA niet uit de regent, ongeacht de uitslag van een gemeenteraadsverkiezing. Felix Rottenberg (PvdA & DWDD) toont zich een sportief verliezer en laat zien dat je echt niet op de man hoeft te spelen om je gelijk te halen. In VK.nl.

 

“Maar wat PVV-leider Wilders op de verkiezingsavond liet zien, heeft niets te maken met het bedrijven van normale politiek. Het heeft niets te maken met fatsoen en respect. Het was een poging om de eigen achterban te mennen ten koste van een complete groep allochtone Nederlanders. Het zette daarmee alle Marokkanen in ons land buitenspel. Daarmee overschrijdt de PVV-leider niet alleen zijn eigen grenzen, maar is zijn actie ook volledig in strijd met wat hij al jarenlang beoogt en bepleit. Niemand wordt op basis van sekse, huidskleur en komaf in ons land gediscrimineerd. Niet door Wilders, door niemand. Dat is een van de belangrijke grondrechten opgenomen in onze Grondwet en is naast een aantal andere rechten, zoals de vrijheid van godsdienst, de vrijheid van meningsuiting, vrijheid van vereniging en vergadering, het fundament van onze tolerante samenleving. In een beschaafd land zijn dat de afspraken die de basis vormen van onze democratische rechtsstaat.”

Als je als zeer rechtse politicus zelfs Sjuul Paradijs kwaad krijgt, dan weet je dat er iets niet goed zit. Uniek in de historie van de Telegraaf zullen we maar zeggen. Uit het Telegraaf-hoofdredactioneel.

 

“Het kan zomaar zijn dat we twee jaar moeten investeren voordat we daar resultaat zien. Het leuke is dat het een nieuwe uitdaging is en we onze horizon verbreden.”

Nick en Simon hebben een nieuwe clip. Een Duitse videoclip. En ze gaan dus ein neue markt aanboren ja. Offizielles video dort, duiding en meer citaten daaro.

 

“Het voelt als een bevrijding. Ik moest voor mezelf iets goedpraten. Dat kan ik niet. Er zijn zoveel Marokkanen die het goed doen in Nederland.”

En daarom vertrekt Ronald van Vliet uit de PVV-Tweede Kamer-fractie. Zou hij vandaag Telegraaf, NRC en RTL Nieuws hebben gelezen?