Politiek

Geert Wilders (PVV): ‘Ik heb niks verkeerd gezegd’

20-03-2014 14:53

PVV-leider Geert Wilders vindt dat hij woensdagavond “niets verkeerds” heeft gezegd over Marokkanen. “Ik ga me nergens voor excuseren”, zei hij donderdag. Hij reageerde op de aanhoudende commotie over uitspraken die hij deed op de verkiezingsavond van zijn partij. Daar zorgde hij voor opschudding door zijn achterban “minder Marokkanen” te laten scanderen en daarna te beloven dat hij dat “gaat regelen”. 

Volgens de PVV-leider heeft hij woensdag alleen herhaald wat hij al jaren zegt en wat ook in het verkiezingsprogramma van de partij staat, namelijk dat er minder migranten uit islamitische landen (“dus ook uit Marokko”) naar Nederland moeten komen. Verder wil de PVV criminele Marokkanen het land uitzetten.

Nadat onder meer al premier Mark Rutte zich van het optreden van Wilders had gedistantieerd, noemde VVD-fractieleider Halbe Zijlstra het donderdag “misselijkmakend”. Met een dergelijke visie zal de VVD nooit kunnen samenwerken, zei hij.

Of Wilders te ver is gegaan is volgens Zijlstra een zaak van de rechter.

Ook CDA-leider Sybrand Buma vindt de woorden van Wilders schokkend. Dat hij een hele zaal liet scanderen is volgens Buma “nieuw”.

Anp