Politiek

Geert Wilders is een latente regerofoob

20-03-2014 13:47

Als je denkt dat Wilders die uitspraken over Marokkanen gisteren deed in een opwelling, dan ben je erg naïef. De schreeuwmeeuw beheerst het politieke spel als geen ander en wilde de verhoudingen even op scherp zetten. Met die misselijkmakende uitspraak van hem, en dat idiote klapvee dat ‘minder, minder, minder’ riep.

Media-aandacht

Nooit eerder heeft een partij ,die maar in twee gemeenten meedeed en er maar in eentje won, zoveel media-aandacht gekregen. Waarom doet hij die uitspraken juist nu?

Het antwoord is erg eenvoudig: omdat er geen enkele partij nu meer met de PVV in een college wil zitten.  Wilders is als de dood voor verantwoordelijkheid moeten dragen en beleid uitvoeren. Wanneer je PVV wethouders of ministers zou krijgen, dondert die hele partij als een kaartenhuis in elkaar. Je zag hem al dalen in de peilingen toen hij gedoogsteun gaf voor het vorige kabinet. Toen het hem te zwaar werd, ging de stekker eruit. Niks is gemakkelijker dan vanuit je luie oppositiezetel controversiële uitspraken doen. De SP is er ook groot mee geworden. Het gaat ze puur om oppositie voeren. Beetje als een halfbakken columnist – zoals ik – die het altijd beter weet.

Terug naar 2002

We gaan terug in de tijd. En nee, niet naar de Tweede Wereldoorlog. Nee geen Hitlervergelijking, vergelijk die gast dan eens een keer met Pol Pot of Slobodan Milosevic, veel origineler. We gaan terug naar 2002. De LPF heeft aan den lijve ondervonden hoe het eraan toe gaat, wanneer een partij gecentreerd rond één man gaat regeren. Interne ruzies, onbekwame bestuurders, allerlei schandalen en het kortst regerende kabinet ooit. Een goede regeringspartij ben je niet alleen, dat ben je met zijn allen. Na Balkenende I was de rol van de LPF uitgespeeld. Hun grote leider Pim Fortuyn was natuurlijk vermoord, maar ook hij had dit zinkende schip in een regeringsfunctie niet kunnen redden. Dat krijg je als je niet genoeg competente bestuurders hebt. Wanneer ze belangrijke functies gaan bekleden, doen ze rare dingen. Types als Arnoud van Doorn, Dion Graus of Eric Lucassen met een bestuursfunctie, brr. Dit is ook meteen de reden waarom de PVV geen leden heeft, er is zo geen ruimte voor onbekwame gekkies met een mening.

Geert Wilders wil koste wat kost voorkomen dat hem hetzelfde overkomt. Daarom deed hij maar in twee gemeenten mee. Genoeg om aandacht te krijgen, te weinig om verantwoordelijk te nemen. De PVV maak je niet onklaar door aangifte te doen van discriminatie, een Hitler vergelijking of ze dood te zwijgen. Laat Wilders maar regeren als hij het zo goed weet. Dan is het binnen no time helemaal naar de filestijnen met die schreeuwmeeuw. Met als bonus een aantal maanden Jiskefet cabaret op Politiek24.