Achtergrond

ChristenUnie teleurgesteld in D66

12-03-2014 12:21

De ChristenUnie is teleurgesteld in D66 omdat de partij zich niet wil wagen aan een referendum over de overdracht van bevoegdheden aan Europa. “We proberen burgers meer bij de politiek te betrekken. (-) Maar toen zagen we het gekke gebeuren dat partijen die altijd de burgers overal bij willen betrekken, denk aan D66, opeens zeiden:  dat doen we niet. Dat is toch niet meer te volgen?” Dat zegt ChristenUnie-leider Arie Slob in een interview met ThePostOnline.

‘Bemoeizucht en irrationale zaken in Europa’

Slob vervolgt:

“Wij hadden eigenlijk verwacht dat we een compliment van deze partijen zouden krijgen, maar nee hoor.  Terwijl het in het licht van de historie erg bijzonder was wat we deden,  maar daar kozen we voor omdat we zien dat zelfs het goede voor Europa voor burgers op afstand komt te staan. Het zicht wordt vertroebeld door een overdosis aan bemoeizucht en irrationale zaken in Europa die we niet kunnen volgen.”

De ChristenUnie is kritisch op Europa. Zo wil de partij dat er voorwaarden komen om landen die niet meer passen binnen de Eurozone zonder euro verder te gaan.

“We zien gelukkig dat de situatie in Griekenland aan het bijtrekken is,  maar we moeten nog maar afwachten hoe bestendig het is. Er zijn een paar positieve signalen, maar we hadden Griekenland ook op een andere manier kunnen helpen om weer economische groei mee te maken. Bijvoorbeeld door de Grieken weer een eigen munt te laten voeren.”

ChristenUnie gedoogpartij?

Slob ziet zijn partij niet als gedoogpartij. Verderop in het interview zegt hij:

“Laat mensen het noemen zoals ze willen, daar kan ik wel mee omgaan. Het enige wat voor mij bepalend is, is de vraag: welke ruimte geeft de regering mij om hun wetsvoorstellen te beïnvloeden? Als die ruimte voldoende is, ga ik ermee door, en als die ruimte niet voldoende is dan doen we het niet. Op het moment dat het kabinet bij het herfstakkoord geen ruimte had geboden rond de gezinnen of rond de regionale werkgelegenheid, dan waren we ook niet meegegaan.”

Lees ook

Interview Arie Slob – We hebben afspraken gemaakt die hét verschil maken