Reportage

Op Campagne: Volksliederen met een verborgen boodschap

11-03-2014 11:11

Oh Ilpendam wat ben je mooi, mijn dorp in het groene Waterland

“Waterland is een fusiegemeente”, legt GroenLinks-kandidaat Vincent Koerse uit. “De elf kernen in Waterland hebben allemaal eigenlijk heel weinig met elkaar te maken”. Er moet dus in elf verschillende kernen campagne worden gevoerd. GroenLinks doet dat met een ‘Elfkernentocht’. Een band speelt vanuit huiskamers in de verschillende kernen de volksliederen van Waterland. Elke avond is een andere kern aan de beurt. 

Het is niet erg druk op de Monnickendammerrijweg. Het dorp Ilpendam loopt nog niet massaal uit voor de ‘Elfkernentocht’. “Ilpendam is geen GroenLinks-bolwerk”, legt lijsttrekker Laura Bromet uit. “Er wonen hier wel veel GroenLinks-stemmers, maar heel weinig leden”. Het concert is dan ook een bijeenkomst van intimi. De gastheer is een medewerker van GroenLinks uit het Europees Parlement.

Kleine wereld

Het publiek bestaat vanavond uit Laura Bromet, haar zoon, de vrouw van de gastheer en enkele anderen die geen onbekenden van elkaar zijn. “Ik hoorde al dat je nieuwe vriendin bij Milieudefensie werkte”, zegt Laura tegen haar oud-collega, “Ik dacht meteen dat het Tara moest zijn”. De wereld is klein, hier in Ilpendam.

Bromet vindt de elfkernentocht een groot succes. Deze is pas net begonnen, maar alle lokale media hebben er al aandacht aan besteed. Bromet gelooft nog steeds in de overwinning van GroenLinks. Zanger Vincent Koerse is pessimistischer. Hij haalt alleen een zetel als GroenLinks wint of gelijk blijft en in het college komt. Hij moet er al met al dus hard voor zingen. Koerse is wel blij dat Bram van Ojik vaak op de televisie is. “Wat doet hij het goed hè?”

Elf kernen

Elf kernen leveren elf liederen op, velen op de muziek van bekende nummers, al is het vaak niet duidelijk wat het origineel is. De wereld is zo klein in Waterland dat de bezoekers soms niet weten dat een bepaalde kern bestond. Zo bestaat Overleek eigenlijk alleen uit een bochtige weg en is de Purmer eigenlijk alleen maar een polder, die niet eens helemaal bij Waterland hoort maar vooral bij Purmerend en Edam.

De meeste kernen hadden geen volkslied maar hebben er nu wel een. De teksten gaan over hoe mooi de kern is. “Oh Ilpendam wat ben je mooi!” zingt Koerse nog een keer. Hoewel het inhoudsloos klinkt, is het dat geenszins. GroenLinks Waterland heeft immers een samenhangend programma waarin de schoonheid van de gemeente en het landschap centraal staan. GroenLinks wil dat landschap vooral koesteren.

Lessen

In Ilpendam blijkt GroenLinks een hele nieuwe kant te hebben. GroenLinks is van het goede leven, met wijn, bier en borrelnoten. Van koffie drinken in een tuin aan het water met uitzicht op de kerk van Monnickendam. Van cultuur, geschiedenis en politiek tegelijk. De liefde die wordt beleden voor de kernen van Waterland zou ook van PVV-ers kunnen komen. Die willen ook alles houden zoals het is. Bromet vertelt dat ze ook in Monnickendam druk bezig is om de mensen ervan te doordringen dat men voor behoud van het landschap bij GroenLinks moet zijn. Het is nog veel werk.

GroenLinks Waterland heeft zich creatief ingespannen om de kernen van Waterland te bezingen. Of men er electorale voordelen van plukt is onbekend, maar deze vorm van politainment is zeker wel een manier om impliciet de visie van GroenLinks nogmaals onder de aandacht te brengen. En wederom ook een manier om de actieve achterban aan de partij te binden.

“Slechts voor een ding ben ik bang, dat ik niet meer kan genieten van Watergang. Door megastal die niet kleiner kon, rest slechts een weidekoe van bordkarton.”

Chris Aalberts volgt vier lokale politici tijdens hun campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014. Eerdere afleveringen uit deze serie vind je hier. Laura Bromet is kandidaat voor Beste Raadslid van Nederland. Stemmen kunt u hier. Beeld: Chris Aalberts.