Els Borst en de concentratiekampen van Noord Korea

20-02-2014 15:15

Het is verbazend hoe Nederland dagen lang rouwt om het overlijden van een oud minister op leeftijd, terwijl niemand een seconde aandacht schenkt aan de ontdekking van ‘Nazi-concentratiekampen’ in Noord Korea, waar blijkens een VN rapport gruwelijke misdaden tegen de mensheid plaatsvinden. 

Vermoedelijk werkt dit via het volgende mechanisme: met medelijden voor mensen in Noord-Korea kan men niet rekenen op sympathie. Er zijn namelijk weinig mensen die überhaupt van de situatie op de hoogte zijn, dus is de kans op populariteit door het geveinsde medelijden klein(er).

Populariteit

Voor het tonen van medelijden is het blijkbaar een voorwaarde dat men er populair mee kan worden. Waarmee de vraag zich aandient of selectief medelijden werkelijk alleen bestaat onder die voorwaarde. Het voelt hoe dan ook nogal hypocriet aan.

Bijkomend voordeel bij het tonen van medelijden bij het overlijden van mevrouw Borst is dat nogal het vrijblijvend is. Immers, het overlijden kan niemand meer terugdraaien wat weinig verdere actie vereist. Niemand ging er wat aan doen, niemand doet er wat aan, niemand deed er wat aan.

Tribunaal

De commissie van de VN die het rapport heeft uitgebracht waaruit de deplorabele mensenrechtensituatie en andere wreedheden in het stalinistische Noord-Korea blijken, adviseert terechtstelling van de verantwoordelijken in een tribunaal. Dit tribunaal komt er niet omdat China dat niet zal toestaan. Overigens worden elke dagvluchtelingen uit Noord Korea – die arriveren in China – willens en wetens teruggestuurd naar het land van herkomst, met alle gevolgen van dien.

Europa en de Verenigde Staten grijpen naar verwachting niet in, aangezien de handelsbelangen met China belangrijker zijn dan de ontdekte kampen. Het is of ingrijpen in Zuid Korea en economische problemen met China, of het is niet ingrijpen en handel blijven drijven met China met een ongewijzigd beleid in Noord Korea als gevolg.

Maar ja, in Nederland rept niemand een enkel woord over Noord Korea. Heeft iemand al een Giro 555 belactie gezien? Wel ging het over Els Borst. Nederland blijft wat dat betreft dus lekker populair.