Politiek

PvdA-congres – Terphuis zet asielkinderen-motie door

16-02-2014 14:27

Met update – Prominent PvdA’er Sander Terphuis zet zijn motie om te voorkomen dat kinderen van asielzoekers bij binnenkomst in Nederland in de cel worden opgesloten door. Zijn actie staat haaks op de uitspraak van partijvoorzitter Hans Spekman zaterdag dat ‘gebroederlijke samenwerking met de VVD’ nodig is.

 

Terphuis had zijn motie vorige week zondag al aangekondigd tijdens een debat met staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Fred Teeven (VVD). Opmerkelijk genoeg heeft Teeven zelf al gezegd asielzoekers liever niet in de cel te zien zitten.

Samsom legde eerdere eis Terphuis naast zich neer

Terphuis leidde in april vorig jaar het verzet tegen de strafbaarstelling van illegaliteit zoals in het Regeerakkoord is afgesproken. Op het partijcongres in april 2013 schaarde een meerderheid van de congresgangers zich achter het voorstel van de voormalig Iraans vluchteling. Samsom legde die oproep naast zich neer, omdat hij niet wil terugkomen op de afspraken die met de VVD zijn gemaakt.

Update 14.53 – Het partijbestuur en Kamerfractie steunt de motie – overigens ingediend door de afdeling Ede –  maar zegt wel dat deze overbodig is omdat Teeven bezig is zijn beleid aan te passen. De Tweede Kamer debatteert in mei over de kwestie.

Lees ook

Volkskrant – PvdA koerst aan op botsing met Teeven over asielzoekers