Politiek

Eerste Hulp Bij Politiek: Verkiezingscampagne zonder programma?

01-02-2014 10:41

Beste Chris,

Deze week zat ik bij een debat waar de lijsttrekker van de Rotterdamse partij OPA – Ouderen Politiek Actief – vertelde dat zijn partij geen verkiezingsprogramma heeft. Het is geen anarchistische club, maar ze hebben alleen uitgangspunten, geen concrete programmapunten. Kan dat zomaar? Dat is toch vreemd?  

OPA

Beste OPA,

De ouderen van OPA hebben een zeer kort manifest op hun website staan. Ze willen geen leeftijdsdiscriminatie, meer ouderen in de politiek, meer respect over en weer tussen generaties, gezond verstand gebruiken en duurzame gezondheid van de bevolking als uitgangspunt. Partijen die dit soort manifesten maken en verder geen helderheid geven over wat ze concreet willen moet u wantrouwen. Daar zijn meerdere redenen voor.

Hoewel OPA ongetwijfeld zal zeggen dat het eenduidig is wat er met dit manifest wordt bedoeld, is dat geenszins het geval. Vooral het gebruik van ‘gezond verstand’ en het nemen van ‘duurzame gezondheid’ als uitgangspunt is erg vaag en iedereen zal er iets anders onder verstaan. U kunt er niet vanuit gaan dat uw idee bij deze begrippen hetzelfde is als dat van de politici van OPA. U kunt dus na het stemmen voor grote verrassingen komen te staan.

Ruzie

Als OPA meerdere zetels wint op basis van een dergelijk manifest, is dat voor de stemmers geen reden voor feest. Zolang er een OPA-politicus wordt gekozen is er in ieder geval geen ruimte voor meningsverschillen. Als er meerdere politici gekozen worden, gaat het al snel mis. Want ook zij zullen ieder een eigen beeld bij het ‘programma’ hebben en dus zullen er snel ruzies ontstaan over wat ‘gezond verstand’ is. Ouderenpartijen hebben een traditie van ruzie maken. Niet alleen 50Plus kan er wat van, twintig jaar geleden was dat bij het Algemeen Ouderen Verbond ook al zo.

Mag dit allemaal zomaar? Het antwoord is ja. Nergens staat dat een partij een fatsoenlijk programma moet schrijven, kiezers mogen om onzinnige redenen op partijen stemmen en volksvertegenwoordigers hebben een eigen mandaat en mogen dus de belangen van hun stemmers verkwanselen en volksvertegenwoordigers mogen ook onderling ruzie maken. Het is aan u of u daaraan meewerkt.

Chris Aalberts beantwoordt wekelijks een vraag over politiek bij ThePostOnline. Heeft u ook een vraag? Mail hem naar [email protected] en u krijgt antwoord.