Politiek

CPB: ‘Aanpak zwakke scholen Amsterdam faalt’

31-01-2014 14:20

De aanpak van ‘zwakke scholen’ in Amsterdam is nog niet bepaald een groot succes. In tegenstelling tot de wens en droom van Lodewijk Asscher (PvdA), die in 2008 als Amsterdams wethouder van onderwijs een ambitieus plan lanceerde om de zwakke scholen aan te pakken, zijn de scores van Cito-toetsen op deze scholen juist gedaald. Dat blijkt uit een rapport van het CPB, waarover het Parool publiceert.

Volgens het CPB-rapport heeft de aanpak van zwakke scholen onder het beleid van Asscher, en later wethouder Hilhorst (PvdA) een averechts effect gesorteerd. Maar het heeft wel veel geld gekost: zo’n 3,5 miljoen euro per jaar.

Nuance

Steven Schotte, woordvoerder van wethouder Hilhorst, nuanceert tegenover ThePostOnline de berichtgeving in het Parool. Volgens Schotte klopt het niet dat er sprake is van een daling in de Cito-scores, zoals wordt gesuggereerd op de site van het CPB en in het Parool. “Het gaat om een minder harde stijging in de controlegroepen, dat is iets anders dan een daling van de scores.”

Ook blijkt volgens Schotte dat het CPB heeft gekeken naar álle ‘zwakke scholen’, niet alleen de ‘zwakke scholen’ die hebben meegedaan met het traject van de gemeente.

Dat geeft een vertekend beeld. “Op het hoogtepunt waren er 44 ‘zwakke’ en ‘zeer zwakke’ scholen in Adam. Nu zijn er geen ‘zeer zwakke’ scholen meer, alleen nog vier ‘zwakke’ scholen”, aldus Schotte.

Conclusies

U mag zelf uw conclusies trekken: hier het rapport (pdf) van het CBP, hier een rapport met de resultaten van de ‘zwakke scholen’-aanpak volgens de gemeente Amsterdam zelf.

Foto: Maarten Brante.