Politiek

Bijna kwart Nederlanders heeft geen vertrouwen in koning Willem-Alexander

31-01-2014 14:57

Beatrix heeft het als koningin 33 jaar niet alleen maar uitstekend gedaan. 12 procent van de Nederlanders kwalificeert haar werk niet als ‘goed tot heel goed’ maar minder dan dat. Dat blijkt uit onderzoek onder 21.000 mensen van het EenVandaag Opiniepanel. De prinses wordt zaterdag in Ahoy in Rotterdam met een speciaal feest bedankt voor haar regeerperiode.

Dit blijkt niet uit de berichtgeving van het ANP aangezien daar, net als bij de NOS, elke vorm van kritiek op het Koningshuis vrijwel non-existent is.

Meebetalen aan feestjes

De voormalige koningin, die vrijdag haar 76e verjaardag viert, wordt door een grote meerderheid van haar volk beschouwd als professioneel en betrokken, en gezien als een warm mens. Door een kleine minderheid dus vooral niet. Die minderheid moet wel gewoon meebetalen aan het koningshuis en al die feestjes.

“Op het eerste gezicht wat afstandelijk, maar als er zich noodsituaties voordoen, ontpopt zij zich als een warme persoonlijkheid met veel empathie voor haar medemens”, zo karakteriseerde een van de ondervraagden haar positief. Wat de negatieven voor karakteriseringen hebben, wordt niet in de juichberichtgeving vermeld.

Bijna kwart bevolking geen vertrouwen in Willem-Alexander

Het volk heeft niet bepaald unaniem vertrouwen in haar opvolger, koning Willem-Alexander. Bij de aankondiging van de abdicatie door zijn moeder had hij het vertrouwen van een magere 67 procent van de Nederlanders. Inmiddels klom dat percentage tot 79. 21 procent van de bevolking zit dus helemaal niet op koning Willem-Alexander te wachten.

Ook de populariteit van de koning ‘steeg’. Met 33 procent is zijn echtgenote Máxima onverminderd het populairste lid van het Koninklijk Huis. Zelf klom Willem-Alexander met een zeer magere 16 procent naar de tweede plek. Prinses Beatrix staat derde met 11 procent. Opvallend weinig voor een prinses waarover ‘het volk’ zoveel positiefs heeft te melden.

Het onderzoek van EenVandaag vond plaats van 28 tot en met 30 januari.

Anp/TPO