Politiek

Van Raak (SP) wil Nobelprijs voor Snowden

30-01-2014 11:02

SP-Kamerlid Ronald van Raak steunt de nominatie van Edward Snowden voor de Nobelprijs voor de Vrede. De Noorse parlementariërs Bård Vegar Solhjell en Snorre Valen hebben de Amerikaanse klokkenluider woensdag voorgedragen.

Van Raak heeft een brief gestuurd naar het Noorse comité voor de Nobelprijs voor de vrede, waarin hij stelt:  

“De dreiging van terrorisme vormt een ernstige bedreiging voor onze democratie en rechtsstaat. De heer Snowden heeft laten zien hoe deze gezamenlijke strijd van landen tegen organisaties met een terroristisch oogmerk kan ontaarden in misbruik. Dit misbruiken kan onze democratie en rechtsstaat juist ondermijnen en het vertrouwen van burgers in hun overheid ernstig schaden. Deze klokkenluider heeft gehandeld met het oog op het algemeen belang, in de wetenschap dat dit grote gevolgen zou hebben voor zijn persoonlijke leven. Zijn optreden heeft wereldwijd geleid tot een publiek debat, over een betere samenwerking tussen landen en een nieuw en beter evenwicht tussen veiligheid en privacy.”

Van Raak is in de Tweede Kamer voortrekker in het voortdurende debat over de NSA en verwante inlichtingenpraktijken. Eerder stelde hij voor met de Kamer een bezoek te brengen aan Snowden in Rusland.

Lees ook

Noorse parlementariërs nomineren Snowden voor Nobelprijs

NSA en Nederland – Vijf vragen aan Ronald van Raak (SP)