Politiek

Weekers stapt op

29-01-2014 23:37

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) treedt af, hij biedt donderdag zijn ontslag aan bij de koning. Dat meldde Weekers woensdagavond aan de Tweede Kamer. Hij heeft naar eigen zeggen te weinig steun van het parlement. De Belastingdienst verdient volgens hem ‘een politieke leiding met een breed draagvlak’. Weekers werd tot nu toe slechts nog gesteund door VVD, PvdA, ChristenUnie en SGP.

ChristenUnie geloofde het wel

Weekers lag woensdag onder vuur tijdens het debat over over de recente problemen met het betalen van zorg-, huur- en andere toeslagen. De PvdA gooide een reddingsboei uit voor de liberaal door Weekers te bewegen tot de toezegging dat hij wekelijks zal rapporteren aan de Kamer over de problemen bij de Belastingdienst. Het was ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten die vervolgens concludeerde dat de bewindsman vanaf nu ‘onder curatele’ van de Kamer staat.

Daarmee verloor Weekers de steun van de ChristenUnie, in mei had de rest van de oppositie – op de SGP en ChristenUnie na – al het vertrouwen opgezegd in de liberaal.

Tweede staatssecretaris die aftreedt

Het is de tweede staatssecretaris uit de regeringsploeg van premier Mark Rutte die opstapt. Staatssecretaris Co Verdaas (PvdA) van Economische Zaken trad af nadat bleek dat hij als gedeputeerde in Gelderland fraude pleegde met zijn declaraties.

Lees ook

Frans Weekers (VVD): “Ehhh”

Dossier Frans Weekers