Politiek

Frans Weekers (VVD): “Ehhh”

29-01-2014 22:06

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) heeft de Tweede Kamer een onderzoek toegezegd over de recente problemen met het betalen van zorg-, huur- en andere toeslagen. De oppositie is kritisch op de bewindsman omdat hij niet in staat bleek heldere cijfers te geven over het exacte aantal gedupeerden. Ook zegt hij vaak ‘Ehhh’.

15.000 mensen in december geen huurtoeslag

Hij zei in het debat – dat woensdagavond nog steeds gaande is – dat 15.000 mensen in december geen huurtoeslag hebben gekregen omdat van hen geen bankrekeningnummer bij de fiscus bekend was. Voor de Kamer was dit nieuwe informatie, maar Weekers zei dat het in de brief stond die hij de Kamer woensdag stuurde.

Frans Weekers

Weekers overlegt met zijn ambtenaren

Weekers zei goed te begrijpen dat voor de Kamer ‘de maat vol is’ en niet meer via de media wil horen over problemen bij de uitbetaling van toeslagen. “Ik voel het ongemak van de Kamer en datzelfde ongemak voel ik ook.” De liberaal gaf toe dat mensen ‘beter en tijdig’ door de fiscus hadden moeten worden voorbereid op de verandering. In de brief over de huurtoeslag werd wel gewezen op de belastingtelefoon, maar die was de afgelopen weken door grote drukte soms onbereikbaar.

Weekers onder curatele

De liberaal zegde de Tweede Kamer toe deze wekelijks te informeren over het aantal mensen dat nog geen toeslag heeft ontvangen. Hij deed die toezegging na een suggestie van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Die schoot Weekers te hulp toen de staatssecretaris bij herhaling geen antwoord kon geven op vragen van Kamerleden over het aantal mensen dat nog op zijn geld wacht. Volgens Carola Schouten (CU)  is Weekers ‘op subtiele wijze onder curatele gesteld’ door de Kamer.