Politiek

Grote journalistieke integriteitsquiz op zondagavond

26-01-2014 21:45

Lees onderstaand stukje copy-paste van het ANP (Algemeen Nederlands Persbureau) grondig door. Onthoud daarbij dat het ANP een journalistieke organisatie is die objectiviteit en journalistieke integriteit nastreeft. Bedenk ook dat heel veel media dit soort teksten één op één overnemen. Beantwoord na lezing de vragen hieronder.

– Start copy-paste van ANP –

Beatrix ook als prinses actief en betrokken
zondag, 26 januari 2014 / 19:01
KONINKLIJK HUIS

DEN HAAG (ANP) – Koningin Beatrix heeft woord gehouden. Het terugtreden vorig jaar betekende niet dat ze zich uit het openbare leven terugtrok. Ook als prinses is Beatrix, die vrijdag 76 jaar wordt, zeer actief en betrokken. In de toespraak op 28 januari waarin ze haar aftreden aankondigde had ze ook gezegd ,,dat het plaatsmaken voor mijn opvolger niet betekent dat ik afscheid neem van ú. Ik hoop dat ik velen van u nog dikwijls kan ontmoeten.”

De mededeling van koningin Beatrix, die net vermoeiende maar succesvolle staatsbezoeken aan Brunei en Singapore achter de rug had, kwam toch nog als een verrassing. De vorstin oogde fit en had duidelijk nog zin in haar werk. Dat maakte ze ook duidelijk in haar toespraak. ,,Ik treed dan ook niet terug omdat het ambt mij te zwaar zou vallen, maar vanuit de overtuiging dat de verantwoordelijkheid voor ons land nu in handen van een nieuwe generatie moet liggen.”

Ze had het volste vertrouwen in haar oudste zoon Willem-Alexander. ,,Hij en prinses Máxima zijn ten volle op hun toekomstige taak voorbereid”, aldus Beatrix die vervolgens in de laatste maanden van haar 33-jarige koningschap van geen afscheidstournee wilde weten. ,,Ik ben nog niet weg”, kreeg iemand te horen die al op de troonswisseling vooruit liep. De geplande dankbetuiging vindt dan ook pas komende zaterdag plaats, al is dat door uitstel vanwege het overlijden van prins Friso.

Beatrix heeft na de troonswisseling vanaf de zijlijn toegekeken hoe Willem-Alexander en Máxima een vliegende start maakten. Dat konden ze ook omdat Beatrix hen al vroeg op de hoogte had gesteld van haar voornemen tot aftreden. Zelf bleef ze musea en culturele instellingen bezoeken, terwijl ze ook tijd nodig had voor Friso en de voorbereiding op de verhuizing een dezer dagen van Huis ten Bosch naar Drakensteyn.

Anders dan haar vorig jaar eveneens afgetreden Belgische collega koning Albert, die vrijwel geheel uit het openbare leven is verdwenen, ondersteunt Beatrix het koningspaar ook bij officiële gelegenheden zoals de recente Nieuwjaarsontvangsten, de viering van de 200e verjaardag van de Koninklijke Landmacht en het bezoek van de Franse president François Hollande. Uniek is het niet. Koningin Juliana bleef na haar terugtreden ook nog jaren actief.

(c) ANP 2014, alle rechten voorbehouden

Categorie: Binnenland
Trefwoorden: KONHUISAFTREDENBEATRIXKON
Prioriteit: 3
Woorden: 367
Auteur: Hans Jacobs
Nummer: ANPX-260114-131-v1

– Stop copy-paste van ANP –

QUIZVRAGEN:

1 Vindt u bovenstaande tekst objectief en kritisch ten opzichte van het Nederlands Koningshuis?

2 Is het de taak van de Nederlandse journalistiek om het Koningshuis op wel erg overdreven positieve wijze zoveel mogelijk lof toe te zingen?

3 Is het Koningshuis een machtige en rijke organisatie die veel invloed op samenleving en maatschappij kan uitoefenen, al was het maar officieus?

4 Is het Koningshuis typisch zo’n gedeelte van de macht die juist door de journalsitiek gecontroleerd zou moeten worden?

5 Is een journalistieke organisatie als het Algemeen Nederlands Persbureau precies hetzelfde als de website van de RVD, een pro-vostenhuizen-website of een ander Koningshuisgezind propagandapodium?

6 Lees in bovenstaande tekst de vetgedrukte woorden nogmaals, nu hardop. Vindt u dergelijke woorden objectief, afstandelijk, kritisch en journalistiek integer klinken?

7 Leg bovenstaande tekst naast een willekeurige reclametekst of andere wervende copy. Wat valt u op?

8 Kan het zijn dat het Koningshuis boven alle kritiek verheven dient te zijn? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?

9 Hoeveel “kwaliteismedia” zullen bovenstaand stuk klakkeloos overnemen en publiceren denkt u? Hoeveel Nederlanders zullen dan dankzij de Nederlandse journalistiek een “objectief” beeld van het koningshuis krijgen? Motiveer uw antwoord.

10 Hoeveel jaar “verdween” de waxinelichtjesgooier Erwin Lensink in een inrichting omdat hij een onschadelijk projectiel naar een gepantserde gouden koets had gegooid? Van wie hing er een portret aan de muur boven het hoofd van de rechter die hem tot opsluiting veroordeelde? Is het makkelijk om dan vol te houden dat er altijd sprake is van “objectieve” rechtspraak in Nederland en dat iedereen voor de rechter gelijk is?

11 Hoeveel media hebben uitgebreid en kritisch aandacht besteed aan die zaak?

12 Hoeveel media besteden uitgebreid en kritisch aandacht aan de zaak Edwin de Roy van Zuydewijn?

13 Hoeveel kritische vragen stelt de door u medebetaalde staatsomroep NOS aan het Koningshuis?

14 Heeft u wel eens het idee dat als het gaat om bijvoorbeeld het Koningshuis, de media en de macht wel erg dicht bij elkaar zitten en met elkaar samenwerken of soms zelfs verstrengeld zijn met elkaar?

15 Valt bovenstaande ANP-copy-paste eigenlijk nog wel onder ‘verslaggeving’?

16 Heeft u zelf nog vragen over dit onderwerp?