TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Verkiezingen gemeenteraad succes voor lokalen

Landelijk geen verschuivingen

We zitten nog steeds in een stabiele electorale periode. Deze week zijn er geen verschuivingen ten opzichte van de vorige week.

26-1-2013
 

Vergelijking verkiezingen

Via een aantal vragen aan de kiezers in het onderzoek van deze week (pdf) is er een indruk te geven van de richting van de gemeenteraadsverkiezingen, die over minder dan 2 maanden gehouden worden:
 
Een vergelijking van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen met de landelijke electorale ontwikkelingen t.a.v. de Tweede Kamer is heel complex. Dat komt enerzijds door de inmiddels veel lagere opkomst bij de Gemeenteraadsverkiezingen dan bij Tweede Kamerverkiezingen. En anderzijds door het feit dat per gemeente de deelnemende partijen verschillen. Landelijke partijen doen niet overal mee (de PVV zelfs in maar 2 gemeenten) en er zijn per gemeente doorgaans verschillende lokale partijen, die steeds meer kiezers trekken. Ook worden er in een aantal gemeenten geen verkiezingen gehouden, wegens gemeentelijke herindelingen.
 
Het is interessant op basis van de vergelijking tussen de huidige stemkeuze als het tweede kamerverkiezingen zouden zijn en de voornemens t.a.v. de stemkeuze bij de gemeenteraadsverkiezingen een indruk te krijgen van de richting van de uitslag van die gemeenteraadsverkiezingen.
 
In 2006 was de opkomst van de gemeenteraadsverkiezingen 59 procent, in 2010 was het gedaald naar 54 procent. Zoals het er nu naar uitziet zal de opkomst op 19 maart a.s. weer lager worden en wellicht zelfs onder de 50 procent uitkomen.
 
In 2006 was de PvdA de grootste partij, ver voor op CDA en VVD.  Alleen de lokale partijen samen lagen met 22 procent dicht bij de PvdA.
In 2010 was de PvdA maar iets groter dan de VVD. Beide scoorden 16 procent, het CDA stond daar met 15 procent dicht bij.  De lokale partijen samen waren veruit de grootste, namelijk 24 procent.

Trend van 2010 zet zich door

De trend van de GR2010 lijkt zich op 19 maart 2014 te gaan voortzetten. De lokale partijen tezamen worden de grootste met een verdere stijging naar meer dan een kwart. Welke partij van VVD, PvdA of CDA de grootste afzonderlijke partij wordt is onduidelijk, maar alle drie lijken wel duidelijk te gaan verliezen en onder de 15 procent uit te komen. SP, D66 en ChristenUnie/SGP zullen gaan winnen (de PVV doet maar in 2 gemeenten mee). Dat SP en D66 niet groter zullen worden dan VVD, PvdA en CDA komt vooral doordat die twee partijen in veel minder gemeenten meedoen dan de laatste drie partijen
 
Vanzelf kan er nog veel veranderen. Zo viel In 2010 het kabinet kort voor de gemeenteraadverkiezingen (de missie naar Uruzgan) en haalde de PvdA een beduidend beter resultaat dan 2 weken ervoor leek te gaan gebeuren.
Maar als zich geen ingrijpende gebeurtenissen voordoen dan lijkt dit de richting van de uitslag te gaan worden.

CC-Afbeelding: Verkiezingenbord, gemeenteraadsverkiezingen 2010, ReindeR Rustema

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.